Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj istočne Hercegovine
  • 22.12.2017. 13:00

U Trebinju planiraju dvije žetve u jednoj vegetacionoj sezoni?

Do kraja februara nadležni planiraju donijeti osnivačke akte te adekvatan prostor za rad Centra za agrarni razvoj u Trebinju.

Foto: Pixabay/koreafreund
  • 222
  • 17
  • 0

Već smo pisali o tome kako će Trebinje dobiti Centar za agrarni razvoj koji će obuhvatiti i opštine Ljubinje, Berkoviće i Bileću, a također će biti nabavljena i mašina za privođenje zemljišta namjeni odnosno za podrivanje tla, drobljenje kamena i terasiranje kraških terena, vrijedna oko četiri miliona KM.

Trebinje će dobiti mašinu za obradu zapuštenog zemljišta

Do kraja februara nadležni planiraju donijeti osnivačke akte te adekvatan prostor za rad centra. Osim toga, "Šume RS" će u svom finansijskom planu uračunati sredstva za nabavku specijalizovane mehanizacije za uređenje zemljišta i to preko kredita. Centar bi s radom trebalo da počne u martu, navode nezavisne.

Krčenje na oko 2.000 hektara

Na ovaj način Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, planira rekultivaciju zaraslog i zapuštenog zemljišta u Hercegovini, kao i njegovo navodnjavanje, kako bi se iskoristio njegov potencijal za pojedine kulture.

Krčenje i uređenje bi prioritetno bilo vršeno na poljoprivrednom i šumskom zemljištu u svojini RS, a kojeg na području četiri opštine ima skoro 2.000 hektara. Kroz zakup i koncesije bi osiguralo višegodišnje namjensko korištenje za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju, kao i uzgoj ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. Sve to bi se realizovalo kroz Centar za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine, a koji jeod Vlade RS dobio zeleno svjetlo za osnivanje.

Dvije žetve u jednoj vegetacionoj sezoni

Cilj je unaprijediti iskorišćavanje postojećih agrarnih resursa i potencijala jugoistočne Hercegovine koje karakterišu blaga mediteranska klima i duža vegetaciona sezona, pogodna za proizvodnju ranog povrća i voća, vrhunskih vina, kao i ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja vrhunskog kvaliteta.

"Bitno je naglasiti da se na mediteranskom području Hercegovine, uz primjenu odgovarajućih sistema navodnjavanja i ostalih agrotehničkih mjera, mogu postići dvije žetve u jednoj vegetacionoj sezoni", navodi se u dokumentu koji se juče našao pred ministrima u Vladi RS.

U njemu stoji i kako atraktivna geografska pozicija, blizina mora, povoljna klima, plodno zemljište, očuvana infrastruktura, vodeno bogatstvo, industrijska baza, mogućnost raznovrsne poljoprivredne proizvodnje te ekološki čist mediteransko-hercegovački ambijent predstavljaju resurse koji otvaraju široke razvojne perspektive jugoistočne Hercegovine.

Organizirat će otkup od domaćeg stanovništva

"Ovo je dobra stvar jer ćemo se svi ozbiljnije baviti poljoprivredom, a sve ustanove koje se bave njenim razvojem će se objediniti i bit će u punom kapacitetu u tom segmentu", kaže Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda grada Trebinja koji takođe učestvuje u ovom projektu te ocjenjuje kako je poljoprivreda u Hercegovini i dalje na niskim granama, ali da se sve radi kako bi se to promijenilo.

"Grad Trebinje je svoj doprinos dao osnivanjem Agrarnog fonda prije devet mjeseci, a uradili smo neke značajne projekte. Tako smo napravili tri mini-hladnjače i od naredne godine ćemo organizovati otkup od našeg domaćeg stanovništva, koji ćemo plasirati u naše markete i ugostiteljske objekte", kazao je on.

Foto: Pixabay/koreafreund


Tagovi

Veselin Dutina Razvoj istočne Hercegovine Centar za agrarni razvoj Trebinje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.