Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Finaciranje sjetve
  • 09.06.2020. 11:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

U toku je Javni poziv za poticanje proljetne sjetve

Ukoliko troškovi budu veći od predviđenih, iznos pojedinačne potpore po korisniku proporcionalno će se smanjivati. Način utroška sredstava kao i zasijane površine, provjeravati će komisija koju će za te namjene posebno odrediti gradonačelnik.  

Foto: Jasna Bajšanski
  • 638
  • 56
  • 0

Na području općina i gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine u toku je Javni poziv, za poticanje proljetne sjetve, a koji je raspisalo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Na osnovu potpisanog Sporazuma o ostvarenju programa poticanja proljetne sjetve između resornog ministarstva poljoprivrede, ministarstva poljoprivrede Tuzlanskog kantona i grada Gradačca, gradonačelnik raspisuje Javni poziv u cilju prijavljivanja za dobijanje potpore za sjetvu na području Gradačca za tekuću godinu, kroz sufinansiranje nabavke sjemena, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava, stoji na zvaničnoj stranici grada.

Obrazac za prijavu na poziv možete naći u dokumentu ispod teksta

Pravo da se prijave po Javnom pozivu imaju sva fizička i pravna lica (obrtnici), koja se bave poljoprivrednom djelatnošću sa sjedištem, odnosno, sa prebivalištem na teritoriji općine ovog grada. Takođe, trebaju biti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstva ili da su upisani u Registar klijenata koji vodi nadležna Služba. Još jedan uslov koji moraju ispunjavati je da poseduju obradivo poljoprivredno tlo ili Ugovore o zakupu poljoprivrednog zemljišta. 

Pojedinačna potpora 1.000 KM

Troškovi za proljetnu sjetvu koji su predviđeni ovim pozivom su troškovi nabavke sjemena, mineralnih đubriva, kao i zaštitnih sredstava za proizvodnju silažnog i merkantilnog kukuruza i povrća, a koji su napravljeni u tekućoj, 2020. godini. 

Visina sredstava koji se dodjeljuju poljoprivrednicima, maksimalno iznose 1.000 KM po krajnjem korisniku, u zavisnosti od visine dostupnih sredstava, ali i broju prijavljenih poljoprivrednika. 

Otvoren javni poziv za poticanje proljetne sjetve

Ukoliko troškovi budu veći od predviđenih, iznos pojedinačne potpore po korisniku proporcionalno će se smanjivati. Način utroška sredstava kao i zasijane površine, provjeravati će komisija koju će za te namjene posebno odrediti gradonačelnik.  

Od potrebne dokumentacije, svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači trebalo bi da dostave popunjen zahtjev, kopiju važećeg žiro računa i originale fiskalnih računa (mogu biti i ovjerene kopije faktura, za sjeme, mineralno đubrio ili zaštitna sredstva).  

Prijavu na Javni poziv sa pratećom dokumentacijom, u zatvorenoj koverti, potrebno je dostaviti na pisarnicu Grada Gradačac ili poslati preporučenom poštom na adresu: GRAD GRADAČAC, H.K. Gradaščevića bb, 76250 Gradačac. Sa obaveznom naznakom: "Ne otvarati - po Javnom pozivu za prikupljanje prijava za poticanje proljetne sjetve na području Grada Gradačac za 2020. godinu kroz sufinansiranje nabavke sjemena, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava".

Kako se biraju korisnici sredstava potpore?

Gradonačelnik imenuje stručnu Komisiju koja će odabrati kandidate za dodjelu sredstava. Njen zadatak je pregled prispjelih prijava, evidentiranje korisnika koji ispunjavaju uslove iz Javnog poziva, uviđaj na licu mjesta, obračun iznosa poticaja i kreiranje rang liste koju zatim dostavljaju gradonačelniku, a on daje saglasnost na ove prijedloge.

Rang lista odabranih korisnika se objavljuje na oglasnoj tabli Grada Gradačac i službenoj web stranici grada. O načinu i vremenu isplate posticaja za proljetnu sjetvu rangirani korisnici će biti naknadno obaviješteni. Javni poziv ostaje otvoren do 19. juna 2020. godine, do 15:30 sati.


Dokumenti


Tagovi

Poticanje sjetve Proljetna sjetva Nabavka sjemena Ministarstvo poljoprivrede Poljoprivredna djelatnost Pojedinačne potpore Rang lista Odabir kandidata


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.