Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ograničenja na izvoz
  • 02.04.2020. 19:00

Svjetska banka poziva G20 da se suzdrži od izvoznih ograničenja za vrijeme pandemije

Direktorica Svjetske banke pozvala je sve države koje su u mogućnosti, da privremeno smanje carine i poreze na hranu te osnovna dobra.

Foto: JumpStory
  • 47
  • 5
  • 0

Svjetska banka pozvala je članice G20 da se suzdrže od nametanja novih izvoznih ograničenja na robu kao što su medicinske zalihe i hrana dok se svijet bori protiv razorne pandemije koronavirusa, navodi reuters

Tokom videokonferencije, visoki dužnosnik Svjetske banke izjavio je kako se predviđa da će pandemija uzrokovati veliku privrednu recesiju koja će dovesti do poremećaja u lancu snabdjevanja hranom i drugim proizvodima. 

Rusija smanjuje kvote na izvoz žitarica?

"Ako ćete se boriti sami, to vam nije dobra opcija. Izaći ćemo iz ovoga puno snažniji ako zajedno budemo sarađivali i radili s jasnim fokusom na budućnost. Kontinuirana međunarodna saradnja temeljena na pravilima trgovinskog sistema biti će ključna za oporavak i održiv razvoj svake zemlje”, poručila je ministrima Mari Elka Pangestu, direktorica Svjetske banke za razvojnu politiku i partnerstva.

Posebnu zabrinutost Pangestu je istakla kod tržišta u nastajanju i zemalja u razvoju. Kako bi im se pomoglo, pozvala je sve države koje su u mogućnosti, da smanje ili ukinu carine na svu medicinsku robu te da se isto tako privremeno smanje carine i porezi na hranu te osnovna dobra u tim zemljama. 

U pripremi mjere za stabilizaciju domaće privrede

Svi ministri trgovine zaključili su sastanak s obećanjem da će raditi na tržišnoj otvorenosti prema svim zemljama i osigurati kontinuirani protok lijekova i hrane, posebno u najpogođenijim državama kao što su to Italija, Španija, Kina i SAD. 

Izrada nacrta za odgovor na Covid-19

Ministri finansija G20 su se na virtualnom sastanku složili oko izrade nacrta kao odgovor na Covid-19. 

Nacrt mjera uključuje podršku finansijskoj stabilnosti i ublažavanje ograničenja likvidnosti. Dužnosnici su pozdravili spremnost Svjetske banke radi omogućavanja čak 160 milijardi američkih dolara kroz idućih 15 mjeseci radi podrške zemljama članicama u odgovoru na problem.

Na sastanku se raspravljalo i o ulozi Međunarodnog monetarnog fonda te ostalih institucija radi raspoređivanja svih dostupnih resursa i istraživanja dodatnih mjera potrebnih za podršku tržištima u nastajanju i privredama u razvoju tokom pandemije. 


Tagovi

Svjetska banka G20 Mari Elka Pangestu Izvoz Lijekovi Hrana Zemlje u razvoju Carine Nacrt


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.