Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bespovratna sredstva
  • 19.08.2020. 13:30

Raspisan prvi EU4AGRI Javni poziv u vrijednosti od 3 miliona KM

Na javni poziv mogu se prijaviti preduzeća, obrti/preduzetnici i zadruge koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda i/ili njihovom proizvodnjom i upisani su u registar klijenata. Krajnji rok za podnošenje prijava je 30. septembar 2020. godine.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 940
  • 116
  • 0

Projekat Evropske unije EU4Agri objavio je javni poziv vrijedan 3 miliona KM za dodjelu bespovratnih sredstava, odnosno, investicija u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno - prehrambenih proizvoda. Na ovaj način istovremeno se zadovoljavaju i potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane pandemijom korona virusa.

Na javni poziv mogu se prijaviti preduzeća, obrti/preduzetnici i zadruge koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda i/ili njihovom proizvodnjom i upisani su u registar klijenata kod nadležnog ministarstva/institucije, a koja u vlasničkoj strukturi imaju manje od 25 odsto javnog kapitala i nisu članice holdinga. 

Svaki podnosilac prijave može aplicirati za navedena sredstva u iznosu od 60.000 do 300 hiljada KM (bez PDV-a) tako da mora osigurati vlastito sufinansiranje od minimalno 35 odsto ukupnog iznosa predložene investicije. Krajnji rok za podnošenje prijava je 30. septembar 2020. godine do 15 sati. Prijave podnesene nakon isteka roka neće se uzeti u razmatranje.

Kvalitet kao uslov za EU tržište

Svi zainteresovani mogu podnijeti samo jednu prijavu po raspisanom pozivu i to samostalno, a ne u partnerstvu sa drugim proizvođačima.

Obrasce za prijavu na poziv možete naći u dokumentu ispod teksta

Menadžer na ovom projektu, Ismar Ćeremida, naglasio je kako je i uvođenje standarda bezbjednosti hrane i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda jedan od ciljeva ovog konkursa. Ovim putem bi veći broj domaćih proizvođača ispunio određene kriterije koji su potrebni za plasman na evropsko tržište, a samim tim lakši je i nastup na velikom, međunarodnom tržištu. 

Šta je potrebno za prijavu na poziv?

Sve potrebne informacije o načinu popunjavanja i dostavljanja prijava, možete pronaći u dokumentu Smjernice  za podnosioce prijave. Od potrebne dokumentacije potrebni su prijavni obrazac, obrazac jednostavnog poslovnog plana - opisni dio, obrazac složenog poslovnog plana - opisni dio. Takođe, neophodni su još i obrazac jednostavnog poslovnog plana - tabele i obrazac složenog poslovnog plana - tabele. Pored navedenih obrazaca, popuniti ćete i pismo namjere za sufinansiranje projekta, kao i listu za provjeru dostavljene dokumentacije.

Ukoliko imate neke nedoumice i dodatna pitanja u vezi ovog poziva, možete ih slati putem elektronske pošte, sa jasno naznačenim imenom poziva u predmetu poruke, na sljedeću mail adresu: registry.ba@undp.org.

EU4Agri je četverogodišnji (2020 - 2024) projekat Evropske unije, čija je vrijednost 20,25 miliona eura. Cilj projekta je modernizacija poljoprivredno - prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini, a sprovodi ga i sufinansira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).


Dokumenti


Tagovi

EU4Agri Marketing poiljoprivrednih proizvoda Bespovratna sredstva EU tržište Plasman proizvoda Bezbjednost hrane Ismar Ćeremida UNDP Češka razvojna agencija


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.