Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU4AGRI
  • 15.06.2023. 10:30

Produženi rokovi prijava na tri poziva za podršku poljoprivrednicima

U toku su tri javna poziva, ukupne vrijednosti 4,3 miliona maraka, namijenjena razvoju i unapređenju poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH.

Foto: Depositphotos/VladimirNenezic
  • 604
  • 80
  • 0

Produženi su rokovi za tri javna poziva podrške poljoprivrednicima koje u okviru projekta EU4AGRI finansira Evropska unija. Podsjetimo, riječ je o četverogodišnjem projektu vrijednom 20,25 miliona eura, čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Provode ga i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Investicije u preradu i marketing

Dva miliona KM namijenjeno je za podršku investicijama u preradu i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Na ovaj javni poziv se mogu prijaviti obrti, preduzetnici, zadruge i preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća koja zapošljavaju manje od 250 radnika.

Aplicirati se mogu projekti koji se isključivo odnose na proizvodnju proizvoda za ljudsku prehranu a u sklopu sektora: prerade voća, prerade gljiva, ljekobilja, začinskog bilja, vinarstva i prerade maslina, prerade povrća, prerade mlijeka, prerade meda, prerade mesa, prerade jaja, prerade i konzerviranje riba, prerade žitarica, te proizvodnja gotove hrane i jela.

U smjernicama za prijavu ažurirani su posebni kriteriji u odjeljku sektor prerade žitarica i uljarica:

  • minimalna godišnja prerada žitarica (u 2022. godini) iznosi 2 tone isključivo za sektor proizvodnje kraft piva

Moguće je podnijeti samo jednu prijavu na ovaj javni poziv, samostalno, a rok je produžen do 12. jula ove godine, do 15:00 sati.

Uvođenje inovacija

Cilj poziva za uvođenje inovacija i informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivredno-prehrambeni sektor, vrijednog 1,3 miliona KM. je modernizacija i uvođenje novih tehnologija, inovacija i stvaranje dodane vrijednosti poljoprivrednih proizvoda, razvoj inovativnih softverskih rješenja, kao i rješenja koja uključuju korištenje vještačke inteligencije (AI).

Na njega se mogu prijaviti mikro, mala i srednja preduzeća iz IT i poljoprivredno-prehrambenog sektora (obrti/samostalni preduzetnici, zadruge, preduzeća) ili mikro, mala i srednja preduzeća (zadruge, preduzeća) koja ekonomski i interesno okupljaju poljoprivredne proizvođače ili stanovništvo ruralnih područja, pružajući im organizacionu i savjetodavnu podršku.

Također, rok za podnošenje prijava i na ovaj Javni poziv je produžen, te se prijave mogu podnijeti do 14. jula, do 15:00 sati.
Online konsultacije za oba javna poziva zakazana su za 20. juni, s početkom u 11:00 sati, te se svi zainteresirani mogu prijaviti putem web stranice www.eu4agri.ba

Nabavka opreme, softvera, alata...

U toku je i poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama namijenjenih ubrzanoj digitializaciji primarne poljoprivredne proizvodnje, vrijedan jedan milion KM. Njime će Evropska unija i Savezna Republika Njemačka podržati unapređenje poslovanja poslovnih subjekata u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje kroz optimizaciju poslovnih aktivnosti, investicijom u alate i tehnologije koji doprinose ubrzanoj digitalizaciji preduzeća.

Prijaviti se mogu obrti/samostalni preduzetnici, poljoprivredne zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja se aktivno bave primarnom proizvodnjom voća i povrća, sadnog materijala, vinogradarstva i maslinarstva, proizvodnjom mesa, mlijeka i jaja, uzgojem žitarica, uzgojem gljiva, ljekovitog i začinskog bilja, pčelarstvom.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 15.000 KM do 300.000 KM (bez PDV-a) i mogu se koristiti samo za finansiranje prihvatljivih troškova. Za svaki projekat, podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 25% ukupnog iznosa predložene investicije dok će projekat finansirati maksimalnih 75% ukupnog iznosa kroz mjeru podrške.

Prihvatljive investicije i troškovi se odnose na nabavku opreme, mašina, alata, komunikacijskih uređaja, hardvera i softvera za kontrolu, praćenje, upravljanje i nadzor proizvodnih procesa. Koncepte projekta sa potrebnom dokumentacijom potrebno je dostaviti isključivo putem online platforme javnipoziv.undp.ba do 30. juna do 15:00.


Tagovi

Poljoprivreda Novčana podrška Bespovratna sredstva EU4AGRI Produžen rok Prehrambena industrija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.