Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Javni poziv
 • 28.03.2024. 10:30

Prijave za odobravanje poticaja za kapitalne investicije do 17. aprila

Dokumentacija za ostvarivanje prava na novčane podsticaje za kapitalna ulaganja obavezno mora glasiti na ime korisnika sredstava.

Foto: Depositphotos/pav2@ukr.net
 • 252
 • 29
 • 0

Javni poziv za podnošenje prijava za odobravanje novčanih poticaja za kapitalne investicije u ovoj godini u Republici Srpskoj objavljen je danas i bit će otvoren narednih 20 dana, odnosno do 17. aprila. Pravo na ostvarivanje poticaja, prema pravilniku, imaju korisnici koji su izvršili ulaganja od 1. januara 2024. godine, a za ulaganja u podizanje novih voćnih zasada i vinograda za sadnju izvršenu u jesen prethodne godine, odnosno proljeće ili ljeto tekuće godine (obračunski period od 21. septembra 2023. do 21. septembra 2024. godine).

Za ostvarivanje prava na ovu vrstu podrške potrebno je dostaviti dokumentaciju kao dokaz o investiranim sredstvima i to:

 • ugovor o izvođenju radova sa privremenom ili okončanom situacijom sa specifikacijom izvršenih radova i dokaz o uplati putem transakcijskog računa (izvod sa naznačenom svrhom uplate) za poslovne subjekte i za fizička lica, ili
 •  potpisana i ovjerena veleprodajna faktura na kojoj je naznačeno ime podnosioca zahtjeva, uz naznačen JIB i dokaz o uplati putem transakcijskog računa (izvod sa naznačenom svrhom uplate) za poslovne subjekte i fizička lica, ili
 •  maloprodajni fiskalni račun, uz potpisanu i ovjerenu fakturu koja glasi na ime podnosioca zahtjeva, tako da se faktura odnosi samo na jedan fiskalni račun, uz naznačen JIB za poslovne subjekte i dokaz o uplati u skladu sa obaveznim poslovanjem putem žiro računa (izvod ili potvrda o izvršenom plaćanju sa naznačenom svrhom uplate), a za fizička lica dokaz o uplati na žiro račun dobavljača (izvod ili potvrda o izvršenom plaćanju sa naznačenom svrhom uplate) za sve račune od 30.000 KM i veće.
 • Za nabavke izvršene u inostranstvu, uz dokaze o investiranim sredstvima iz stava 1. ovog člana, korisnik poticaja dostavlja i dokaz o uplati na žiro račun dobavljača (izvod ili SWIFT), odnosno izvođača, sa pratećom carinskom dokumentacijom.
 • Kao predmet obračuna novčanih poticaja ne uzima se u obzir iznos PDV-a kao ni stavka na računima koja nije predmet poticaja.
 • Dokaz o broju zaposlenih lica za poslovne subjekte je potvrda Poreske uprave o broju zaposlenih lica, koju korisnici dostavljaju uz zahtjev za rezervaciju sredstava.
 •  Svi računi i dokazi o uplati treba da se odnose na obračunski period, odnosno zaključno sa istekom roka za investiciju i podnošenja zahtjeva za isplatu sredstava.

Pretres pravilnika s Arsenićem: Podršku za nabavku traktora mogu dobiti i neradnici?

Pravo na poticajna sredstva za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji korisnici ostvaruju za investicije: u poljoprivrednu mehanizaciju, stočarsku proizvodnju (oprema za farme i pčelarstvo, izgradnja objekata i nabavka osnovnog stada), biljnu proizvodnju (izgradnja plastenika, podizanje višegodišnjih zasada, nabavka i podizanje protivgradnih mreža, nabavka opreme za navodnjavanje i nabavka boks-paleta), preradu poljoprivrednih proizvoda (nabavka opreme za sortiranje, pakovanje i preradu proizvoda na gazdinstvu, tehnološke i opreme za hladnjače, te izgradnja novih objekata za skladištenje i preradu), adaptaciju, izgradnju i opremanje ribogojilišta, solarne panele na proizvodnim objektima.

Korisnici poticaja za kapitalne investicije podnose Agenciji za agrarna plaćanja prijavu na javni poziv sačinjenu na Obrascu 1. kao i potrebnu dokumentaciju propisanu pravilnikom. Moguće je podnijeti maksimalno dvije prijave, ali samo jednu po istom članu.

Kompeletan javni poziv za podnošenje prijava dostupan je ispod ovog teksta.


Dokumenti


Tagovi

Javni poziv Novčani poticaji Odobravanje poticaja Agencija za agrarna plaćanja Rok za prijavu Kapitalne investicije


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁