• Pravilnik o podsticajima
  • 07.01.2020. 10:30

Pravilnik o podsticajima vani već krajem januara?

Želimo da poljoprivrednici na vrijeme mogu planirati godinu i eventualno po potrebi preorijentisati svoju proizvodnju, kazao je Aleksandar Macanović portparol Ministarstva poljoprivrede RS.

Foto: Pixbay/Ehrecke
  • 530
  • 81
  • 0

Novi Pravilnik o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela za 2020. godinu trebao bi biti donesen krajem januara što je nova praksa jer je do sada objavljivan krajem marta ili početkom aprila. "Želimo da poljoprivrednici na vrijeme mogu planirati godinu i eventualno po potrebi preorijentisati svoju proizvodnju", kazao je za Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za Nezavisne, dodajući da će se u obzir uzeti miljenja predstavnika udruženja poljoprivrednih proizvođača, ali da ipak neće moći biti uvaženi svi prijedlozi.

Podsjetimo, ovogodišnji budžet za poljoprivredu u RS iznosi 75 miliona KM, 4 miliona više nego prošlogodišnji. Najviše će biti usmjeren na kapitalne investicije, a ministar Boris Pašalić je najavio i izmjene u sistemu isplate.

Izmjene u sistemu isplate podsticaja u 2020. za određena područja

Robotizacija farmi 

Kada je riječ o pravilniku, Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS kaže kako su u tom udruženju tražili da se dva miliona KM usmjeri u robotizaciju farmi. "Za robotizaciju se prijavilo 13 farmi i jedna koja bi bila ogledna farma na koju bi mogla dolaziti i djeca", rekao je Usorac koji se osvrnuo i na razliku u davanjima za organsku i neorgansku poljoprivredu. 

"Na primjer, za pšenicu se izdvaja 100.000 KM, a za organsku pšenicu 35.000 KM. Smatramo da organska i neorganska proizvodnja moraju biti makar ravnopravne", zaključio je Usorac.

Voćari nezadovoljni 

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS je, naravno, komentirao podsticaje u voćarstvu. Smatra da je izgradnja hladnjača i boks-paleta također trebala biti svrstana u kapitalne investicije. Nezadovoljni su i podrškom za podizanje novih zasada. Ističe da je za jedan hektar sa kompletnom opremom potrebno oko 100.000 KM, a podsticaji su oko 3.000 KM po hektaru. Kaže kako upravo zbog toga sve više voćara napušta proizvodnju

Dragoja Dojčinović: '80-e su bile zlatne godine za voćarstvo, danas je puno problema

Problem je, ističe, i nezaštićeno tržište. Dodao je da su resorsnom ministarstvu uputili i primjedbu u vezi s visinom premije za proizvedeno i prodato voće. "Želimo da premija bude fiksna. Navodno će sada premija biti do 20 feninga po kilogramu, ali mi nikada ne možemo dobiti toliko. Uglavnom dobijemo oko tri ili četiri feninga", kaže Dojčinović.

Povrtari nisu dobili ništa? 

Od četiri miliona, za koliko je povećan budžet, povrtari nisu dobili ništa, tvrdi Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS. "Podsticaji za prodato povrće su do sada bili 1,8 miliona KM, a mi smo na sastanku Upravnog odbora Udruženja tražili povećanje i smatramo da podsticaji treba da iznose tri miliona KM, jer će time doći i do povećanje proizvodnje", zaključio je Mastalo. 


Tagovi

Pravilnik o podsticajima Podsticaji Aleksandar Macanović Vladimir Usorac Robotizacija farmi Novi zasadi Hladnjače Boks palete


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.