Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sufinansiranje
  • 09.09.2021. 12:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bosanska Krupa

Potpore: Isplaćeno 130.000 KM, a iduće sedmice novi Javni poziv

Sa potporama se nastavlja i naredne nedjelje, kada će biti objavljen Javni poziv na ime sufinansiranja proizvodnje krastavaca kornišona i uzgoja maline i za ove svrhe je obezbjeđeno 39 hiljada KM. 

Foto: Adis Alić
  • 173
  • 20
  • 0

Kako bi se ublažile posljedice nepovoljnih vremenskih prilika, a takođe i pomogla poljoprivredna proizvodnja, općina Bosanska Krupa i u 2021. godini omogućila je konkretniju finansijsku potporu tamošnjim poljoprivrednim proizvođačima, u poređenju sa ranijim godinama, navodi se u saopćenju ove općine. 

Naime, tokom ove sezone na ime podsticaja u agraru već je utrošeno oko 40 hiljada KM. Uz te subvencije, farmerima je osigurano i 15 plastenika, zajedno sa sistemom za navodnjavanje, čija ukupna vrijednost iznosi 48.336 KM.

Sutra, u petak 10. septembra 2021. završiće se Javni poziv za podnošenje zahtjeva na ime sufinansiranja proizvodnje povrća, jagoda i cvijeća, a kojim će se subvencionirati troškovi proizvođača u ukupnom iznosu od deset hiljada KM, navode iz te lokalne samouprave. 

Potpora za uzgoj kornišona i jagoda

U toku jučerašnjeg dana, u cilju sufinansiranja troškova kupovine repromaterijala poput sjemena, mineralnog gnojiva i neophodnih zaštitnih sredstava za proljetnu sjetvu, isplaćeno je 130 hiljada KM. Nakon što se proveo postupak, odlučeno je da ovu vrstu potpore dobije 254 poljoprivrednika. 

Sa podrškom se nastavlja i naredne nedjelje, kada će biti objavljen Javni poziv na ime sufinansiranja proizvodnje krastavaca kornišona i uzgoja maline. Za ove svrhe obezbjeđeno je 39 hiljada KM. 

Sufinansiranje proljetne sjetve: Rok za prijavu sjetvenih površina do 15. januara

Podsjetimo, početkom godine općina Bosanska Krupa odlučila je podržati i proljetnu sjetvu u ovoj 2021., kako bi se nastavili ostvarivati dobri rezultati, postignuti ranijih sezona. 

Bilo je potrebno da se prijave sjetvene površine, prema vrsti i namjeni proizvodnje, u cilju planiranja potrebnih sredstava u budžetu lokalne samouprave. Općina se zatim prijavljuje za sredstva podrške iz budžeta sa viših nivoa vlasti.


Tagovi

Podrška poljoprivrednicima Finansijska potpora Poljoprivedna proizvodnja Javni poziv Proizvodnja krastavaca Proizvodnja maline Plastenici


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.