Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 04.01.2021. 11:40
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bosanska Krupa

Sufinansiranje proljetne sjetve: Rok za prijavu sjetvenih površina do 15. januara

Proizvođači mogu planirane sjetvene površine da prijave Službi za obrt, poljoprivredu i poduzetništvo do 15. januara 2021. godine, svakim radnim danom, od 8 do 15 sati.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 954
  • 204
  • 0

Kako bi se poljoprivredna proizvodnja malo podstakla i ojačala, ali i u namjeri da se sačuvaju prirodni resursi u ovom sektoru privrede, općina Bosanska Krupa ima u planu sufinansiranje nabavke repromaterijala za predstojeću proljetnu sjetvu.

Iz tog razloga, za poljoprivredne proizvođače je otvoren Javni poziv da se sa sjetvenim planom prijave u nadležnom službu, stoji na zvaničnoj stranici ove općine.

Potrebno prijaviti planirane sjetvene površine

Tokom prošle godine ostvareni su dobri rezultati. Planom i programom obezbjeđen je sjemenski materijal, mineralna đubriva, kao i preparati za zaštitu bilja, za sjetvu kukuruza, graha i krompira za 814 tamošnjih poljoprivrednika. Tom prilikom posijano je u prosjeku oko 500 hektara obradivog zemljišta.

Koronavirus je prilika za luk iz Prijedora, krompir iz Fojnice, mlijeko iz Gradačca...?

U skladu s tim, nadležne vlasti u Bosanskoj Krupi odlučili su podržati proljetnu sjetvu i u 2021. godini pa je poziv farmerima koji će obavljati sjetvu i sadnju na proljeće, u nastupajućoj sezoni, već sada upućen.

Neophodno je da se prijave sjetvene površine, prema vrsti i namjeni proizvodnje, u cilju planiranja potrebnih sredstava u budžetu lokalne samouprave. Općina će se zatim prijaviti za sredstva podrške iz budžeta viših nivoa vlasti.

Rok za prijave do 15. januara

Proizvođači mogu planirane sjetvene površine da prijave Službi za obrt, poljoprivredu i poduzetništvo do 15. januara 2021. godine, svakim radnim danom, od 8 do 15 sati. Takođe to mogu učiniti i lično ili putem telefona, na broj 063/537-143. Kontakt osoba je Melita Okić.

Sjetva u doba koronavirusa: Ima li dosta sjemena, đubriva i drugog repromaterijala?

Podsjetimo, prošle godine proljetna sjetva obavljala se u vrijeme pandemije Covid-19 virusa. Ipak na tržištu je bilo dovoljno i đubriva i sjemena jer su se apoteke snabdjevale uglavnom u zimskom periodu pa su do proljeća stvorene značajne zalihe, a nije bilo poskupljenja.

Problem bi nastao ukoliko bi došlo do poskupljenja usljed povećane potražnje, onda bi distributeri morali ići u dodatne nabavke, a to samo po sebi nameće veću cijenu. Prema ocjenama nekih proizvođača, đubriva i sjemena koja imamo na našem tržištu su skoro 90% iz uvoza - jedino u Lukavcu proizvodimo đubrivo, a sjeme kukuruza na institutu u Banja Luci.


Tagovi

Proljetna sjetva Sufinansiranje sjetve Poljoprivredna proizvodnja Sjetveni materijal Sjetvene površine


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.