Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 12.12.2018. 11:00

Poticaji će biti isplaćeni, a cazinski poljoprivrednici ipak idu u protest?

Nema ni svrhe ni potrebe da se protesti održe. Prošlo je tek desetak dana od isteka roka za isplatu poticaja, što je zadovoljavajuće s obzirom na to da smo poticaje nekada čekali godinama, kazao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Foto: Pixabay/bones64
  • 917
  • 121
  • 0

Cazinski poljoprivrednici planiraju protest 20. decembra i to zbog neisplaćenih poticaja. Sami su u ovoj priči i kontra svih udruženja Federacije Bosne i Hercegovine. Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nije jasno zašto se odlučuju na ovaj potez jer, kako kažu, isplata poljoprivrednih poticaja ide svojom dinamikom. 

Podsjetimo, Udruženje poljoprivrednika FBiH je nakon sastanka koji je početkom decembra održan u Tomislavgradu, dalo rok resornom ministarstvu zbog neisplaćenih poticaja za treći kvartal te zaprijetili protestima. 

Isplatite poticaje za 3. kvartal do petka inače ćemo organizirati proteste - poljoprivrednici FBiH postavili uslov ministarstvu

Njihove su "prijetnje" urodile plodom i već je te sedmice najavljena isplata poticaja, ali i provođenje dodatnih kontrola zbog neobjašnjivog povećanja količine mlijeka. Osim toga, na dnevnom redu današnje (12.decembra 2018.) sjednice Vlade FBiH naći će se i Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava "Subencija privatnim preduzećima i  preduzetnicima - poticaj za poljoprivredu" utvrđenog Budžetom Federacije BiH za 2018. godinu, kojom je predviđeno da sredstva za animalnu proizvodnju sa 43.435.000 KM budu povećana na 46.710.718 KM, odnosno za nešto više od 3,2 miliona KM. 

Kreće isplata za treći kvartal, ali će provoditi i dodatne kontrole

Zbog svega toga, mnogima nije jasno zbog čega cazinski poljoprivrednici i dalje ustraju na prosvjedima. "Nema ni svrhe ni potrebe da se protesti održe. Prošlo je tek desetak dana od isteka roka za isplatu poticaja, što je zadovoljavajuće s obzirom na to da smo poticaje nekada čekali godinama. Dug neće biti prenesen u sljedeću godinu, a uvijek se prenosio od 15 do 50 miliona KM", za Klix.ba je kazao Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Dževahir Babić: Njima izgleda ne trebaju sredstava od poticaja

S druge strane, predstavnik Udruženja poljoprivrednika Općine Cazin Dževahir Babić kaže kako su protest službeno najavili za 20. decembra te dodaje kako su predstavnici ostalih kantonalnih poljoprivrednih udruženja odustali od zaključaka koje su dogovorili 1. decembra u Tomislavgradu. "Njima izgleda ne trebaju sredstva od poljoprivrednih poticaja", kaže Babić napomenuvši da očekuju poljoprivredne poticaje iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a da su im isplaćeni poticaji iz kantonalnog ministartstva.

"Ulazimo u šesti mjesec mlijeka. Mi smo tražili da se isplati treći kvartal, silažni kukuruz, tov i junice. Za tov i junice je nešto isplaćeno. U Srednjobosanskom kantonu su prije skoro dva mjeseca isplatili silažni kukuruz, tako da su oni to malo prošarali da je neko dobio nešto, neko nije. Zbog toga nisu svi jedinstveni, ali mi smo složni da idemo u proteste", rekao je Babić.

Nedžad Bićo: Izmirit će se kompletan dug

Nedžad Bićo podsjeća da je do sada od poljoprivrednih poticaja isplaćeno sve ono što je došlo na naplatu.

"Ima neko kašnjenje od 10-ak dana, što je neznatno u odnosu na prijašnja kašnjenja. Duguje se otprilike blizu osam miliona KM da se ova godina završi. Ove godine smo u budžetu imali 58,2 miliona KM koji će se isplatiti najkasnije do 15. januara. Nama je taj rok ustvari do 31. marta, jer se četvrti kvartal mlijeka uvijek prenosi u narednu godinu. Uglavnom, izmirit će se kompletan dug", kazao je Bićo i dodao da se neće biti isplaćeni ono što je predmet kontrole jer, kako smo napisali, pojavila se enormno velika proizvodnja mlijeka u odnosu na treći kvartal prošle godine.

"Slušamo da se zatvaraju farme, da ljudi odlaze i čudno je kako se pojavila tolika proizvodnja mlijeka. To su neki novi proizvođači koje Federalno ministarstvo poljoprivrede hoće da kontroliše, ali to je mali djelić. Velika većina će biti isplaćena do Nove godine, kada je riječ o mlijeku, silažnom kukuruzu, žitaricama, sve što je došlo na naplatu. Tako je dogovoreno i mislim da će biti ispoštovano", zaključio je Bićo.


Tagovi

Isplata poticaja Cazinski poljoprivrednici Nedžad Bićo Dževahir Babić Treći kvartal Silaža Tov Žitarice


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.