Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni poticaji
  • 04.06.2019. 09:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zenica, Doboj

Poslije federalnog Programa operativan i Program poljoprivrednih poticaja ZDK

Kočnica je napokon popustila, federalni Program poticaja poljoprivrednoj proizvodnji, kao i većina kantonalnih napokon su operativni.

Foto: Depositphotos/pilcas
  • 401
  • 49
  • 0

Ko čeka taj i dočeka! Splet administrativnih, političkih, inspekcijskih nadzora, budžetskih sredstava rezultirao je jednom velikom proljetnom kočnicom za poljoprivrednike u FBiH. Vjetar u leđa kada je bio najpotrebniji, izostao je... sjemena kupljena, sjetva obavljena, hrana za stoku kupljena, poplave uništile dio zasijanih površina, pa opet sjetva - doveli su do enormnog povećanja troškova za poljoprivrednike, a poticaja i prošlogodišnjih dugovanja ni na vidiku.

Kočnica je napokon popustila, federalni Program poticaja poljoprivrednoj proizvodnji, kao i većina kantonalnih napokon su operativni.

Aktivna 3 Modela poticaja FBiH

Nakon donošenja Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava i kriterijia raspodjele 5 osnovnih Modela poljoprivrednih poticaja su aktivni.

  1. Model poticaja proizvodnji - buhvata poljoprivredne proizvodnje u skupinama posebno animalna i biljnja proizvodnja.
  2. Model ruralnog razvoja - ima za cilj poboljšanje sveukupnog poslovanja kroz unaprijeđenje infrastrukture, mehanizacije i opreme na poljoprivrednim gazdinstvima, te certificiranje organske proizvodnje.
  3. Model ostalih podrški - odnosi se na sufinansiranje premija osiguranja, stručnih skupova, kongresa, simpozija, seminara, sajmova, manifestacija i organiziranje zadruga i udruživanja poljoprivrednika.
  4. Modeli podrške dohotku i kapitalnim investicijskim ulaganjima - nisu operativni iz razloga nedostatka sredstava.

Novčana podrška: Objavljen Nacrt pravilnika po modelu ruralnog razvoja

Sve pojedinosti za svaku posebnu proizvodnju iz gore navedenih Modela može te pronaći OVDJE.  

Program poticaja ZDK

Pravo na ostvarenje podrške imaju fizička i pravna lica (podnosioci zahtjeva) koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom  ili poljoprivrednom djelatnošću na teritoriji Zeničko-dobojskog kanotna. Ukupno je na raspolaganju skoro tri miliona KM, osigurani budžetom ZDK i to raspodijeljeni:

  1. Animalna proizvodnja 1. 118.000 KM
  2. Biljna proizvodnja 1.249.000 KM
  3. Za prerađivače i otkupljivače 450.000 KM
  4. Kapitalna ulaganja  95.000 KM

Sve pojedinosti za svaku posebnu proizvodnju iz gore navedene raspodjele može te pronaći u dokumentu ispod teksta

Svi zahtjevi se podnose prema općinskim/gradskim nadležnim Službama, prema za svaku proizvodnju već određenim krajnjim rokom za podnošenje zahtjeva. Stoga na vrijeme se informišite i podnesite zahtjev. Kako smo počeli ovu obavijet, izrekom tako ćemo i završiti, a kaže: poslije kiše uvijek dođe sunce. Iako ove godine malo kasni ...


Dokumenti


Tagovi

Poljoprivredni poticaji Program poticaja ZDK Animalna proizvodnja Biljna proizvodnja Prerađivači Otkupljivači Kapitalna ulaganja


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.