Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prvi kvartal
  • 27.04.2022. 13:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Počinje isplata poticaja za poljoprivrednike u Kantonu Sarajevo

Kako je saopćeno iz Ministarstva privrede KS, obrađeno je 330 zahtjeva, za koje će do kraja sedmice biti uplaćeno 1.000.816 KM

Foto: Renata Prusina
  • 257
  • 74
  • 0

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je početkom aprila odluku o visini novčanih poticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, investiranje i rokove za podnošenja zahtjeva za 2022. godinu. Njeno usvajanje bilo je uvjet da se počne s isplatom poticaja za prvi kvartal ove godine.

Kako je saopćeno iz Ministarstva privrede KS, obrađeno je 330 zahtjeva, za koje će do kraja sedmice biti uplaćeno 1.000.816 KM.

"Učinili smo maksimalne napore da se prvi kvartal poticaja isplati u aprilu i sve aktivnosti počev od pripreme prijedloga odluke, provođenja javne rasprave do usvajanja konačne odluke ubrzali smo i ovo je oko mjesec dana ranije isplata u odnosu na prethodnu godinu kad smo isplatu počeli krajem maja", rekao je resorni ministar Adnan Delić.

Novi zakon

Od ukupnog iznosa, najveći poticaj je isplaćen za otkup mlijeka 349.675 KM, dok je za tov piladi isplaćeno 144.509,13 KM, a tov junadi 93.450 KM. Za plasteničku proizvodnju po 49 obrađenih rješenja isplaćeno je ukupno 52.288 KM, u oblasti kapitalnih ulaganja - 81.653,08 KM za kupovinu priplodnih junica, te 58.878,51 KM za kupovinu nove poljoprivredne mehanizacije i priključnih sredstava.

Poljoprivrednicima dozvoljeno korištenje sadnog materijala iz svoje reprodukcije (Foto: M. Popić)

Ministar Delić naglasio je važnost poljoprivredne proizvodnje na području KS, te još jednom podsjetio kako kroz različite aktivnosti, među kojima su i otkupi tržišnih viškova u ovoj i prethodnoj godini, ali i najavljeni otkup plodova ovogodišnje sjetve već u jesen, nastoje olakšati proivodnju. Podsjetio je i na odluku kojom je poljoprivrednicima dozvoljeno korištenje sjemena i sadnog materijala iz svoje reprodukcije. Uskoro će, najavljuje, biti spreman i novi tekst zakona o poljoprivrednim poticajima.

"Mi smo u završnoj fazi pripreme novog zakona o poljoprivrednim poticajima u koji ćemo uvrstiti i prijedloge privrednika javne rasprave iz februara, a odnose se na unaprjeđenje proizvodnje jer želimo kvalitetne poticaje za strateške grane, kao i one za koje imamo resurse da budemo najbolji u regionu. Domaća proizvodnja hrane nam je bitna i svi vidimo koliko je važno imati vlastitu proizvodnju, posebno u nestabilnim društveno - političkim uvjetima kakvim ovih dana svjedočimo", naglasio je ministar Delić.

7 miliona KM

Naveo je i da će se novim zakonom regulirati posebni poticaji mladima koji odluče da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, kako bi se i na taj način utjecalo da mladi ostaju u BiH.

Ove godine je predviđeno sedam miliona KM budžetskih sredstava za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, što je za 1,5 miliona KM više sredstava u odnosu na 2020. 


Tagovi

Poticaji Poljoprivreda Poljoprivrednici Kanton Sarajevo Adnan Delić Ministar privrede KS


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...