Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BiH poljoprivrednici
  • 14.10.2019. 14:00

"Plavi dizel" i smanjenje PDV-a - prve stavke novog udruženja poljoprivrednika

Inicijatori ovog udruženja na nivou čitave BiH su Udruženje poljoprivrednika FBiH, Seljački savez FBiH te Udruženje proizvođača mlijeka Republike Srpske.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 250
  • 28
  • 0

"Nakon 20 godina i propasti poljoprivrede smo se napokon udružili. Svima je došlo do nokata", za Agroklub kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine komentiravši osnivanje Udruženja poljoprivrednika BiH. Kaže, registracija se čeka svaki dan. 

Inicijatori ovog udruženja na nivou čitave BiH su Udruženje poljoprivrednika FBiH, Seljački savez FBiH te Udruženje proizvođača mlijeka Republike Srpske. 

Izjednačiti prava poljoprivrednika

"Našli smo zajednički jezik i idemo u istom pravcu. Država najmanje radi za poljoprivredu. Hoćemo izjednačiti prava poljoprivrednika u sva tri entiteta da ne bi bili sami sebi konkurencija. Želimo da se po istim principima posluje u čitavoj državi", kaže Bićo, a jedna od prvih stavki za koju će se boriti je "plavi dizel". 

"U Republici Srpskoj barem imaju pravo na regresirano gorivo. Mi u Federaciji nemamo ni to. Zato ćemo tražiti da se "plavi dizel" kojeg koriste sve evropske zemelje uvede na nivou države. Druga stvar je smanjenje stope PDV-a koja danas iznosi za sve isto, 17% i na knjigu i na auto. To ne smije tako biti. Koliko toliko da smanje stopu PDV-a na sve što kupujemo za poljoprivrednu proizvodnju, dobro će nam doći", govori o zahtjevima Bićo. 

On je imao prijedlog da se formira i zajedničko ministarstvo poljoprivrede na što druga dva udruženja ipak nisu pristala. No, Bićo ističe kako je tada barem važno da postoji agencija za poljoprivredu koja će se baviti fondovima Evropske unije. Kaže kako sada postoje različite organizacije koje, istina, pomažu poljoprivredu, ali da jednako tako puno novca namijenjenih poljoprivredi ode samo za plaće zaposlenih po tim i takvim organizacijama. 

Prije rata smo uvozili 20%, a danas 92% hrane

Nedžada Biću posebno boli podatak da Bosna i Hercegovina uvozi 92% hrane. "BiH je prije rata proizvodila 80%, a uvozila 20% hrane i to se odnosilo na egzotičnu hranu poput banana i sličnog. Što se ne bi vratili na to, ili barem približili toj brojci. A i kada pogledamo što se događa zbog klimatskih promjena, mogli bismo i banane uzgajati", ogorčen je Bićo podsjetivši kako imamo i vrijedne ljude i vrijednu zemlju, ali je potreban podrška države. 

Poljoprivrednici u Federaciji BiH traže minimalno 150 miliona KM iz budžeta za 2020.

"I zato tražimo povećanje budžeta za poljoprivredu na nivou FBiH na 180 miliona eura. Jer, kako ćemo biti konkurencija nekome izvana kada nismo ni sami sebi", zaključuje Bićo. 


Tagovi

BiH poljoprivrednici Plavi dizel PDV Smanjenje Nedžad Bićo Budžet za poljoprivredu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.