Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda FBiH
  • 11.10.2019. 10:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Jajce

Poljoprivrednici u Federaciji BiH traže minimalno 150 miliona KM iz budžeta za 2020.

Udruženje poljoprivrednika FBiH organizira sastanak koji će se 24. oktobra održati u Jajcu, a s ciljem da bi se na vrijeme riješilo pitanje budžeta za poljoprivredu u 2020. godini, ali i mnoge druge teme koje muče poljoprivrednike.

Foto: Pixabay/Irina_kukuts
  • 193
  • 15
  • 0

Kao što smo već pisali, Udruženje poljoprivrednika FBiH najavilo je sastanak poljoprivrednika u Jajcu, 24. oktobra čiji je cilj da se na vrijeme dogovori oko budžeta, pravilnika i programa za 2020. godinu. 

Podsjetimo, prošle se godine mjesecima čekalo na usvajanje budžeta. I procedrura sa usvajanjem Programa poticaja se bila zakomplicirala. 

Načekat ćete se sa isplatama poticaja?

Da i iduće godine ne bi do toga došlo, Udruženje poljoprivrednika organizira sastanak, a iznos budžeta za poljoprivredu kojega traže je minimalno 150 miliona KM, odnosno 6% ukupnog budžeta. 

Osim toga, na sastanku će biti riječi o programu po kojem se raspoređuju ta sredstva, odnosno, da se taj Program izradi u roku jer o njemu ovisi isplata poticaja. 

Poticaj: Krenula isplata drugog kvartala, uskoro rasprava o budžetu za poljoprivredu

U pozivu poljoprivrednicima, Udruženje navodi i druge teme sastanka, a jedna od njih je i Pravilnik koji će, kako kažu, pojednostaviti procedure, a ne kao dosad zakomplikovati. Tražit će i uvođenje proizvodnji u sistem poticanja koje su bile nepravedno izostavljene, ali i oformljavanje centara koji bi se bavili genetikom (stoka, bilje itd.). 

Ostale teme su: izrada kvalitetne strategije po kojoj bi se i radilo; isplata poticaja na vrijeme; kontrole koje se rade, da se rade tokom čitave godine, a ne kvartalno; izmjena zakona o lovstvu jer divljač pravi ogromne štete u poljoprivredi, a zaštićena su zakonom na štetu poljoprivrednika; naći način da se smanji razlika između tzv. malih i velikih proizvođača što će biti moguće ako se usvoji budžet od 150 miliona KM; maksimalno uključiti struku (savjetodavne službe) da pomogne proizvođačima. 

Sastanak će se održati u četvrtak, 24. oktobra u Jajcu, u sali općinske zgrade, sa početkom u 12 sati. 


Tagovi

Poljoprivreda FBiH Budžet Sastanak Jajce Pravilnik Program


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.