Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program podrški
  • 19.04.2022. 12:00

Objavljena finalna verzija programa poticaja - kad će isplata?

U odnosu na prošlu godinu, planirana sredstva za poticaje biljnoj i animalnoj proizvodnji veća su za 19 miliona KM. No, ne treba zaboraviti da poljoprivrednicima lani nije isplaćeno 15 miliona maraka iz Fonda solidarnosti

Foto: Hajrudin Salkić
  • 726
  • 63
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objavilo je finalnu verziju Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu. Vlada FBiH je 15. aprila usvojila ovaj dokument kojim je za poticaje u proizvodnji namijenjeno 106 miliona maraka.

U odnosu na prošlu godinu, planirana sredstva za poticaje biljnoj i animalnoj proizvodnji veća su za 19 miliona KM. No, ne treba zaboraviti da poljoprivrednicima lani nije isplaćeno 15 miliona maraka iz Fonda solidarnosti, a riječ je o programu pomoći odobrenom u septembru 2021. godine. Također, uprkos brojnim upitima, iz resornog ministarstva nema odgovora da li su ta sredstva uvrštena u ovogodišnji agrarni budžet.

Peradari nezadovoljni

Inače, programom je podršku biljne proizvodnje osigurano 16.165.000 KM, a uvedene su i nove kulture koje do sada, prije svega zbog nedostatka sredstava, nisu bile uključene. Tako je u okviru mjere koja se odnosi na krmno bilje uvedena podrška za travno-djetelinske smjese i djeteline, kao zamjenu za skupe uvozne koncentrate. Kod povrća je prvi put uvedena podrška za proizvodnju kupusa, kelja, lubenice i graha, zatim kod voća je uvedena podrška za uzgoj oraha, badema, borovnica, brusnica i aronije.

Za animalnu proizvodnju je predviđen iznos od 71.025.000 KM, a uvedena je novčana podrška i za peradarsku proizvodnju, te su planirana sredstva za uzgoj brojlera, odnosno tov pilića. Iz Udruženja peradara FBiH su kazali kako su namijenjena sredstva nedovoljna, navodeći da je riječ o kozmetičkoj podršci.

Predviđeni budžet nedostatan (Foto: Depositphotos/branex)

"Primjera radi, za brojlersku proizvodnju, predviđeni budžet iznosi 1 milion KM. Uzmemo li u obzir da se u FBiH, na godišnjem nivou, proizvede cca 20 miliona brojlera, dolazimo do podatka da je predviđeni budžet nedostatan i da bi se morao udvostručiti da bi se ispoštovala programska dimenzija od 0,1 KM/kljun", pojasnili su peradari.

Preostala sredstva iz agrarnog budžeta su usmjerena u mjere u okviru modela ruralnog razvoja i ostalih vrsta podrški. Raspoloživi iznos od 14.170.000 KM namijenjen je za strukturne mjere, odnosno mjere ruralnog razvoja. U okviru mjera za povećanje konkurentnosti predviđeno je 12.100.000 KM. Riječ je o sredstvima namijenjenim za podršku investicijama u poljoprivredne mašine i priključne uređaje, opremu za biljnu i stočarsku proizvodnju te nabavku rasplodne stoke, kao i izgradnju, proširenje i opremanje objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje i prerade.

Važna obavijest

Odlukom Vlade FBiH ovaj program stupa na snagu danom donošenja, a bit će objavljen u Službenim novinama FBiH u toku ove sedmice. Iz resornog ministarstva navode da će preuzimanje obrazaca i podnošenje zahtjeva za novčanu podršku biti moguće "uskoro", nakon objave novih pravilnika i obavijesti.

Finalnu verziju Programa novčanih poticaja za poljoprvredu u 2022. godini, možete pogledati u dokumentu ispod ovog teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Poticaji Poljoprivrednici Peradari Stočarstvo Biljna proizvodnja Novčana podrška Isplata poticaja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.