Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaj u RS
  • 26.02.2024. 12:00

Objavljen Pravilnik o poticajima u RS, kolike su premije?

Premija za otkupljeno kravlje mlijeko iznosi do 0,28 KM po litru i do 0,65 KM po litru za otkupljeno ovčije i kozje mlijeko

Foto: Depositphotos/budabar
  • 445
  • 60
  • 0

U Službenom glasniku Republike Srpske objavljen je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja poticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2024. godinu. Podsjetimo, agrarni budžet za ovu godinu iznosi 180 miliona KM, a sredstva su raspoređena tako da će za podršku tekućoj proizvodnji biti izdvojeno 108.270.000 KM, podršku dugoročnom razvoju 56.427.770 KM i za sistemske mjere 15.302.230 KM.

Premija za otkupljeno kravlje mlijeko iznosi do 0,28 KM po litru i do 0,65 KM po litru za otkupljeno ovčije i kozje mlijeko. Lani je premija po litri kravljeg mlijeka iznosila 0,25 KM, koliko je ranije bilo planirano i za ovu godinu. Međutim, nakon sastanka poljoprivrednih proizvođača sa resornim ministrom Savom Minićem, iznos je povećan za tri feninga, što je bio i uslov mljekara RS.  

Minimalna količina mlijeka za koju se isplaćuje premija u toku jednog mjeseca je 300 litara po proizvođaču. Maksimalni iznos premije koji korisnik poticaja može ostvariti za ovu vrstu poticaja u tekućoj godini je 50.000 KM za nekomercijalna gazdinstva, 250.000 KM za komercijalna gazdinstva i 500.000 KM za preduzetnike i pravna lica.

Kompletan Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja poticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2024. godinu u RS, možete pogledati u dokumentu ispod ovog teksta. 

Pravo na premiju za uzgoj steonih kvalitetno-priplodnih junica, imaju korisnici poticaja koji su:

  1. proizveli i uzgojili najmanje dvije u ravničarskom ili jednu u brdsko-planinskom području upisane steone kvalitetno-priplodne junice u vlastitom zapatu i/ili uzgojili najmanje tri upisane steone kvalitetno-priplodne junice za dalju reprodukciju od nabavljene (kupljene) teladi u dobi do šest mjeseci i ona iznosi do 250 KM po grlu
  2. proizveli i uzgojili najmanje tri umatičene steone kvalitetno-priplodne junice u vlastitom zapatu, a čije su majke u kontroli proizvodnosti i za koje ovlašćena organizacija za uzgoj uredno vodi pomoćnu i glavnu matičnu evidenciju, a ona iznosi do 500 KM.

Maksimalni iznos premije koji korisnik poticaja može ostvariti za ovu vrstu poticaja u tekućoj godini je 30.000 KM za nekomercijalna gazdinstva, 50.000 KM za komercijalna gazdinstva i 100.000 KM za preduzetnike i pravna lica.

Pravo na premiju za uzgoj krava u sistemu krava-tele imaju korisnici poticaja koji posjeduju:

  • najmanje 12 kvalitetno-priplodnih grla čistih mesnih rasa, do 400 KM po grlu
  • najmanje sedam grla kombinovanih rasa (osim križanaca sa holštajn rasom) koje daju potomstvo i od kojih je jedini prihod prirast teleta, do 200 KM po grlu.

Premija za voće

Pravo na premiju za proizvedeno i prodato voće imaju proizvođači za sljedeće vrste voća: jabuka, kruška, šljiva, breskva, nektarina, trešnja, višnja, malina, kupina, jagoda, ribizla, borovnica, grožđe, maslina, smokva, lješnjak i orah. Visina premije za proizvedeno i prodato voće utvrđuje se nakon obrade prispjelih zahtjeva, u skladu sa iznosom koji je utvrđen Planom korištenja sredstava i utvrđenom referentnom cijenom i iznosi do 0,20 KM po kilogramu, osim za malinu, za koju se utvrđuje iznos do 0,40 KM po kilogramu.

Maksimalni iznos premije koji korisnik može da ostvari za ovu vrstu poticaja u tekućoj godini je 50.000 KM za nekomercijalna gazdinstva, 100.000 KM za komercijalna gazdinstva i 200.000 KM za preduzetnike i pravna lica po korisniku.

Premija za povrće

Pravo na premiju za proizvedeno i prodato povrće fizička lica ostvaruju posredstvom prerađivača, organizatora proizvodnje i organizatora otkupa registrovanog na teritoriji Republike Srpske. Visina premije za proizvedeno i prodato povrće i gljive utvrđuje se nakon obrade prispjelih zahtjeva, u skladu sa iznosom koji je utvrđen Planom korištenja sredstava i utvrđenom referentnom cijenom i iznosi do 0,20 KM po kilogramu za sve vrste povrća, osim bijelog luka za koji iznosi do 1 KM po kilogramu i gljiva za koji iznosi 0,70 KM po kilogramu.

Maksimalni iznos premije koji korisnik poticaja može da ostvari za ovu vrstu poticaja u tekućoj godini je 50.000 KM za nekomercijalna gazdinstva, 100.000 KM za komercijalna gazdinstva i 200.000 KM za preduzetnike i pravna lica po korisniku za proizvođače povrća i 50.000 KM po korisniku za proizvođače gljiva.

Merkantilna pšenica

Pravo na poticajna sredstva za proizvodnju merkantilne pšenice u 2024. godini imaju poljoprivredni proizvođači koji su izvršili jesenju sjetvu u 2023. godini. Odnosno oni koji zasiju minimalno 1 hektar merkantilne pšenice i prijave date površine kao način korištenja u RPG-u. Visina poticajnih sredstava utvrđena je u iznosu od 500 KM/ha.

Maksimalni iznos premije koji korisnik može ostvariti za ovu vrstu poticaja je 50.000 KM za nekomercijalna gazdinstva, 100.000 KM za komercijalna gazdinstva i 200.000 KM za poduzetnike i pravna lica. Zahtjev za ostvarivanje prava na poticajna sredstva za proizvodnju merkantilne pšenice korisnik poticaja podnosi najkasnije do 31. marta tekuće godine.


Dokumenti


Tagovi

Pravilnik o poticajima Poticaji za mlijeko Poticaji po grlu Poljoprivredni poticaji Iznos premije Visina premija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.