Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • poticaji
  • 05.09.2021. 14:00

Obezbjeđeno dodatnih 8,2 miliona KM potpora poljoprivrednicima

Što se tiče štete od mraza, isplaćeno je ukupno 865.605 KM za više od hiljadu uzgajivača voća i ovim je obuhvaćeno 2.100 hektara zasada oštećenih proljetnim mrazom.

Foto: Depositphotos/Xalanx (ilustracija)
  • 204
  • 77
  • 0

Kao pomoć za saniranje posljedica vremenskih neprilika, poremećaja na tržištu i održanja investicionog ciklusa, Vlada Republike Srpske posredstvom Ministarstva poljoprivrede i Agencije za agrarna plaćanja, izdvojila je naknadnih 8,2 miliona KM potpora zaključno sa avgustom tekuće godine, stoji u zvaničnom saopštenju Vlade RS. 

Iz nadležnog ministarstva saopšteno je da je iz Agrarnog budžeta i Kompenzacionog fonda, u svrhe podrške investicijama obezbjeđeno ukupno 17,7 mil. KM. 

Podrška za 1.787 poljoprivrednika

Ukupno će biti podržano 1.787 poljoprivrednih proizvođača. To konkretno podrazumijeva da će za nabavku nove mehanizacije biti uloženo 9,6 miliona KM za 1.262 farmera. Kada je riječ o investicijama u stočarskoj proizvodnji, opredijeljeno je 2,7 miliona KM za 180 uzgajivača, za investicije u biljnoj proizvodnji - 1,2 miliona KM za 248 korisnika, kao i 3,8 miliona KM za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda za 87 proizvođača, navode iz ove institucije. 

Kako navodi Srna, naglašeno je da je Vlada uslijed povećane cijene stočne hrane izdvojila dodatnih dva miliona KM uzgajivačima svinja, pri čemu je obračunata premija u visini od 43 KM po jednom grlu i te potpore već su isplaćene stočarima. 

Što se tiče štete od mraza, isplaćeno je ukupno 865.605 KM za više od hiljadu uzgajivača voća i ovim je obuhvaćeno 2.100 hektara zasada oštećenih proljetnim mrazom pa je tako opredjeljeno dodatnih 500 hiljada KM, u svrhu zanavljanja voćnjaka. 

Za potrebe investicija u projekte navodnjavanja, na ime pripreme tehničke dokumentacije i izgradnje sistema za zalijevanje, u periodu 2013 - 2020. ukupno je ugovoreno 44,33 mil. KM. 

Mjere u skladu s međunarodnim referencama

"Od tog iznosa, iz kredita Svjetske banke dolazi 30,02 mil. KM dok učešće lokalnih zajednica iznosi 4,17 miliona KM, a Vlade 10,14 miliona. Takođe, u svrhe individualnih sistema za navodnjavanje iz sredstava Agrarnog budžeta izdvaja se 0,5 miliona KM godišnje", navodi se u saopštenju.

U resornom ministarstvu ukazali su da su sve navedene, ali i ostale mjere koje sprovodi ta institucija, u skladu sa strateškim dokumentima, za koje Vlada angažuje domaće naučne ustanove sa relevantnim međunarodnim referencama

Nedavno isplaćeno preko pola miliona KM podsticaja iz ove godine

Kako smo nedavno pisali, Ministarstvo poljoprivrede RS krajem avgusta isplatilo je ukupno 507 hiljada KM za podsticaje u tekućoj, 2021. godini. 

Isplaćene su potpore za projekte ruralnog razvoja, za zaštitu zdravlja životinja, kao i regres za sjeme domaćeg hibrida, u svrhu osjemenjivanje u govedarstvu. Takođe, sredstva su opredjeljena i za eksperimentalno - edukativne centre, podršku prenosu znanja i vještina, kao i za Zadružni savez Republike Srpske.


Tagovi

Isplata potpora Ministarstvo poljoprivrede Štete od mraza Poljoprivredna proizvodnja Uzgajivači svinja Uzgajivači voća Sistemi za navodnjavanje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.