Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere podrške
  • 20.05.2020. 13:50

Obezbjeđena podrška za pokretanje poljoprivredne proizvodnje

U sklopu projekta koji podržava Vlada Švicarske, a čiji je implementator i sufinansijer Catholic Relief Services (CRS), osigurani su paketi pomoći za pokretanje poljoprivredne proizvodnje za 276 porodica s područja četiri općine u BiH.

Foto: Julijana El Omari
  • 246
  • 23
  • 0

U cilju podsticanja domaće poljoprivredne proizvodnje, obezbjeđeni su paketi podrške u proizvodnji, za 276 poljoprivrednika sa područja 4 općine u BiH. Ova ideja je dio projekta Vlade Švicarske, a koji sufinansira Catholic Relief Services (CRS).

Projekat će se  realizovati u saradnji sa općinama Maglaj, Kotor Varoš, Jablanica i Pale FBiH, a koje će takođe učestvovati jednim dijelom u finansiranju ove ideje, kako navodi BHRT.

Besplatni paketi sjemenskog materijala za mala poljoprivredna gazdisntva

Prednost imaju nezaposleni

Iz CRS navode da će paketi sadržati sjeme, đubrivo, sredstva za zaštitu bilja i leđne prskalice za tretiranje usjeva. Ova mjera podrške je poduzeta jer je veliki broj građana BiH ostao bez posla u toku pandemije COVID-19 tako da će navedeni paketi pomoći ljudima koji su sada nezaposleni, da pokrenu vlastitu poljoprivrednu proizvodnju. 

"Pomoć je obezbjeđena onima koji su izrazili interes i ispunjavaju uslove za bavljenje poljoprivedom. Uslovi se odnose prije svega na izvjesno predznanje i zemljište. Pri tom će prednost imati višečlana domaćinstva i samohrani roditelji", izjavila je direktorica projekta CRS-a u BiH, Sanela Imamović

Ustupili 30.000 m2 zemljišta za poljoprivrednu namjenu

Među poljoprivrednim proizvođačima koji su dobili navedenu pomoć je i porodica Stanišljević, iz Kotor Varoši. Nakon što je ostao bez posla, za vrijeme pandemije, poslije 15 godina, Goran je imao bar sopstveno zemljište.

"Većinu svoje zemlje smo uzorali, ali bio nam je potreban sjetveni materijal, kako bi sopstveno domaćinstvo obezbjedili zdravom hranom, konkretno povrćem", navodi Ruža Stanišljević i smatra kako je ova pomoć došla u pravo vrijeme. 

Mjera koja ima dugoročne efekte

Projektom je zadovoljan i zamjenik direktora za saradnju Ambasade Švicarske u BiH, Patrick Egli

Stiže konkretna pomoć poljoprivrednim proizvođačima - CARPO aplikacija

Prema njegovim riječima, ova mjera podrške ima dugoročni pozitivni uticaj na stanovništvo u ovim općinama i doprinosi lakšem prevazilaženju ograničavajućih ekonomskih posljedica postojeće pandemije.

U cilju ostvarivanja visokih i stabilnih prinosa, poljoprivrednicma će na raspolaganju biti i angažovani stručnjaci u agronomiji, izajvio je Egli u saopćenju. 


Tagovi

Proizvodnja povrća Besplatni paketi Mjera podrške Sjetveni materijal Sanela Imamović Sopstveno zemljište Goran Stanisavljević Ruža Stanisavljević Patrick Egli Ekonomske posljedice


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.