Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrška poljoprivredi
  • 30.06.2020. 11:30

Obezbjeđena grant sredstva za poljoprivrednike u BiH

Dio sredstava biće iskorišten za obezbjeđivanje tehničke pomoći kako bi se što uspješnije iskoristila raspoloživa finansijska sredstva.

Foto: Depositphotos/banedeki
  • 185
  • 17
  • 0

U cilju povećanja konkurentnosti u poljoprivrednom sektoru, ali i ruralnom razvoju, kao i oporavka od posljedica pandemije korona virusa, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Staša Košarac razgovarao je prošle sedmice sa predstavnicom Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH, Stelianom Nedera, o implementaciji projekta kako bi se ojačao izvozno orijentisani sektor, ali i omogućilo otvaranje novih radnih mjesta. 

Jedan dio projektnih sredstava biti će usmjeren na tehničku podršku, prema riječima ministra, kako bi se što učinkovitije iskoristile raspoložive finansije, kako navodi Avaz

Cilj - oporavak domaće poljoprivrede

Kada je riječ o poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji u našoj zemlji, Europska unija finansira dva važna projekta: "EU4Business" i "EU4Agri", u cilju unaprjeđenja i modernizacije domaće poljoprivrede

"EU4Business" sprovodi njemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ), UNDP i Međunarodna organizacija rada (ILO). Drugi projekat je pod rukovodstvom češke razvojne agencije i UNDP.

"Putem ovih projekata obezbijediti će se značajna sredstva u vidu grantova za poljoprivrednike u našoj zemlji. Grantovi će se dodijeljivati za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i prerađivačke kapacitete, kako bi se tržišno ojačali i bili što efikasniji. Takođe, raditi će se na kvalitetnijim savjetodavnim uslugama, u cilju promocije edukacije i razvoja neophodnih vještina kod poljoprivrednih proizvođača, ali i na jačanju i diverzifikaciji agrarane ekonomije", navodi Košarac. 

Obezbjeđena podrška za pokretanje poljoprivredne proizvodnje

Dodaje da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine punopravno učestvovati u sprovođenju navedenih projekata, kako bi se što brže i konkretnije obezbjedila adaptacija naših poljoprivredno prerađivačkih kapaciteta, ali i projekata u oblasti turzima poput Via Dinarike jer se na takav način podržava poslovanje u okviru ove privredne grane. 

"Zahvaljujem se svim saradnicima i partnerima. U nekom narednom periodu raditi ćemo na oporavku i osnaživanju domaće poljoprivrede i kroz projekte u ovoj oblasti, kako bi što lakše i bezbolnije prevazišli posljedice nakon krize izazvane pandemijom korona virusa", navodi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 


Tagovi

Oporavak poljoprivredne proizvodnje Prerađivački kapaciteti Staša Košarac Domaća poljoprivreda Steliana Nedera Posljedice pandemije


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.