Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poništen pravilnik
  • 23.08.2023. 09:00

Ništa od hiljadu maraka pomoći po hektaru za voćare i povrtare

Umjesto planiranog modela, pojačat će se iznos premije za proizvedeno i otkupljeno voće. Do kraja godine, isplata pomoći od dva miliona maraka.

Foto: Depositphotos/Cherryblossom69
  • 144
  • 14
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske odlučilo je da poništi izmijenjeni pravilnik o podsticajima (Službeni glasnik broj 68), koji je objavljen posljednjeg dana u julu, a prema kojem su pravo na vanrednu pomoć imali voćari koji su proizveli i prodali voće i ostvarili pravo na podsticajna sredstva u 2022. godini.

Njime je bilo je predviđeno da se se proizvođačima voća, pogođenim ledom i snažnim vjetrovima, isplati do 1.000 KM pomoći po jednom hektaru.

Pomoć po kilogramu proizvedenog voća

Pravo na pomoć do 1.000 KM/ha voćnog zasada upisanog u registar trebalo je da imaju proizvođači jabuka, krušaka, breskvi, nektarina, šljiva, trešanja, višanja, jagoda, kupina, malina i grožđa, a maksimalan iznos koju je moglo dobiti nekomercijalno gazdinstvo je 50.000 KM, komercijalno 100.000 KM i 200.000 KM za preduzetnike i pravna lica.

Međutim, već u Službenom glasniku broj 70 koji je objavljen 4. avgusta ove godine, prethodni pravilnik je poništen. U Udruženju voćara Republike Srpske su zadovoljni odlukom resornog ministarstva jer su se već ranije protivili planiranom modelu isplate. 

"Mi smo tražili da se pomoć daje ne po hektaru, već po kilogramu proizvedenog i prodatog voća u prošloj godini, za šta Ministarstvo ima podatke. Postigli smo dogovor da se, do kraja godine, isplati pomoć od dva miliona maraka, za sve voćare koji su u 2022. godini prodali rod, odnosno, da se pojača iznos premije za proizvedeno i otkupljeno voće. Drugi dio od takođe dva miliona maraka trebalo bi da se isplati u proljeće naredne godine, na osnovu proizvedenih i otkupljenih količina voća iz 2023. godine", pojašnjava Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Isto i za povrtare

Na ovaj način, ističe Dojčinović, spriječeno je da se, raspodjelom po hektaru, pomoć dodjeli i onim voćarima koji u ovoj godini nisu imali štetu od grada i olujnog vjetra, kao što su npr. voćari u Hercegovini.

Isti slučaj je i sa proizvođačima povrća, odnosno, neće biti pomoći do 1.000 KM po hektaru povrća, već će se primijeniti isti model pomoći, kao za voćare.

Počela berba krušaka

Berba krušaka je počela, ali na terenu nema mnogo ovog voća ne samo zbog slabe oplodnje već i grada i jakih vjetrova koji su umanjili kvalitet plodova. Otkupna cijena na terenu kreće se do 1,50 KM/kg što je dobro, imajući u vidu da se otkupljuju, u većini zasada, zajedno plodovi prve klase i plodovi za preradu.

Sortu Santa Marija, i to prvu klasu, pojedini otkupljivači plaćali su i do 1,80 KM po kilogramu.


Tagovi

Dragoja Dojčinović Uduženje voćara RS Berba krušaka Santa Marija Pravilnik o podsticajima


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.