Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gatačko goveče
  • 02.08.2021. 14:00
  • Gacko

Najavljena novčana stimulacija za stočare koji uzgajaju gatačko goveče

Opština će finansijski stimulisati ona grla kod kojih je utvrđeno 90 procenata gena gatačkog govečeta, potvrđeno je na sastanku o temi genotipizacije govečeta i očuvanja i zaštite domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 128
  • 177
  • 0

Gatačko govedo je naša autohtona rasa. Nastala je ukrštanjem buše i sive alpske rase u Gacku. Grla su prilagođena na suroviju klimu, koja je zastupljena u planinskim područjima. 

Oni stočari koji je uzgajaju, će od opštine Gacko dobijati podsticaje u cilju zaštite te unikatne rase, za koju je istraživanjem utvrđeno da nema puno takvih grla, prenosi Srna. 

U prethodnom periodu na području ove lokalne samouprave, uzorkovano je oko 350 grla te rase, u svrhu genotipizacije i njene zaštite, a ispitivanje se nastavlja početkom avgusta, navodi se u zvaničnom saopštenju Opštine Gacko. 

Stimulacija za grla sa 90 odsto gena gatačkog govečeta

Opština će finansijski stimulisati ona grla kod kojih je utvrđeno 90 procenata gena gatačkog govečeta, potvrđeno je na sastanku o temi genotipizacije govečeta i očuvanja i zaštite domaćih poljoprivrednih proizvoda, a koji je održan prije par dana u Gackom. 

Na sastanku je takođe zaključeno da u cilju zaštite, ta grla ne bi trebalo prodavati. 

Savjetnik načelnika za strateško planiranje i razvoj Gacka, Saša Slijepčević, naveo je da su iz njihovog budžeta planirane posebne potpore za stočare koji uzgajaju gatačko goveče.

"Kroz zaštitu te naše rase, omogućiće se ekonomski potencijal, ali i šansa za druge projekte poput zaštite geografskog porijekla gatačkog kajmaka", istakao je Slijepčević na sastanku kome su, osim poljoprivrednika, prisustvovali i predstavnici Zemljoradničke zadruge Gacko.

Poljoprivrednici pozvani da iznesu svoje prijedloge

Pozvao je poljoprivrednike da iznesu svoje prijedloge kako bi bili uvršteni u nadležnu strategiju razvoja koja će biti završena do kraja 2021. godine, a izrađuje se za period od 2022. do 2028. godine.

Farmeri, kako je istaknuto, treba da odrede šta je to što je neophodno unaprijediti i koji su ključni problemi vezani za tu temu, da bi se rješavali u skladu sa mogućnostima, saopšteno je iz Opštinske uprave.

Gatačko goveče: Osnovano udruženje u cilju zaštite i unaprjeđenje rase

Kako smo ranije pisali na Agroklubu, krajem prošle godine u Gacku je održana osnivačka skupština udruženja pod nazivom "Udruženje uzgajivača gatačkog govečeta". Organizacija je nastala iz potrebe da se sačuva i zaštiti ova pasmina, a djelovaće u sklopu zemljoradničke zadruge u tom gradu.

 Takođe organizovanjem uzgojnog centra i uz primjeren uzgojno - selekcijski rad moguće je proizvoditi dovoljno grla ove plemenite rase

Danas se na području Gacka, Nevesinja, Bileće, Berkovića i Kalinovika uzgaja oko 8.500 grla gatačkog govečeta. Zastupljeno je kako vještačko osjemenjavanje tako i prirodno parenje. Najveći broj grla nalazi se u Gacku, gdje su i najbolji proizvodni rezultati, a za brojne stručnjake iz veterinarske i poljoprivredne sfere predstavlja neiscrpan izvor izučavanja goveda i objavljivanja naučnih radova dok za ljude iz ovog kraja ono znači i kultni simbol njihovog gradića kroz vijekove!


Tagovi

Gatačko goveče Podsticaji za stočare Saša Slijepčević Podsticaji Autohtona rasa Plemenita rasa Ekonomski potencijal


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...