Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 22.03.2019. 14:00

Ministarstvo: Program o poticajima iduće sedmice ide u javnu raspravu

U resornom ministarstvu kažu kako će se Nacrt Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju 2019. godine sljedeće sedmice naći u javnoj raspravi (na web stranici Ministarstva), gdje će se pružiti prilika poljoprivrednicima i svim zainteresiranim stranama da daju svoje komentare, sugestije i primjedbe na isti.

Foto: Bigstockphoto/evgenius
  • 383
  • 59
  • 0

Nakon što smo jučer objavili kako Program o raspodjeli sredstava za 2019. godinu neće biti donesen do 20.04., a što uvjetuje i isplatu poticaja, dobili smo odgovor od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 

Poticaji neće biti isplaćeni još najmanje mjesec dana?!

U resornom ministarstvu kažu kako će se Nacrt Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju 2019. godine sljedeće sedmice naći u javnoj raspravi (na web stranici Ministarstva), gdje će se pružiti prilika poljoprivrednicima i svim zainteresiranim stranama da daju svoje komentare, sugestije i primjedbe na isti. 

Proces formiranja vlasti još nije okončan

"Nakon javne rasprave, Program će se uputiti Vladi Federacije BiH na usvajanje. Nadamo se da će se proces usvajanja izvršiti bez odgode s obzirom da u Federaciji, za razliku od Republike Srpske, proces formiranja vlasti odnosno izbora nove Vlade Federacije BiH, još uvijek nije okončan", odgovaraju u ministarstvu na naše pitanje o tome osjećaju li odgovornost radi ovakve situacije, tim više što se ovih dana Boris Pašalić, ministar poljoprivrede u RS "pohvalio" kako će do kraja marta isplatiti sve obaveze iz prošlogodišnjeg Agrarnog budžeta. 

"Isplata poticaja će početi odmah nakon usvajanja Programa novčanih podrški na sjednici Vlade FBiH, odnosno nakon njegove objave u Službenim novinama Federacije BiH", dodaju u ministarstvu.

Budući da ovakvi procesi traju (javna rasprava traje barem 8 dana, a "vani" će biti tek iduće sedmice. Nakon toga treba čekati sjednicu Vlade FBiH, a onda i objavu u Službenim novinama), vrlo je vjerojatno da čitava stvar neće biti gotova prije 20. aprila, kako su već komentirali u Udruženju poljoprivrednika FBiH. 

Poticaji za stočare čekaju rezultate inspekcije

Zanimalo nas je i zašto još uvijek kasne isplate, odnosno zašto inspekcija na terenu koja vrši kontrole među stočarima već nije okončana. 

"Uzimajući u obzir navedene podatke iz aplikacije za obradu poticaja i informacije sa terena od samih korisnika poticaja, te dosad utvrđene nepravilnosti i neutemeljenosti zahtjeva za poticaje u određenim proizvodnjama, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove upućen je zahtjev za inspekcijski nadzor. U skladu sa Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Federacije BiH (Službene novine Federacije BiH br. 42/10), inspekcijski nadzor se provodi u proizvodnjama koje se potiču u skladu sa ovim Zakonom i drugim propisima donesenim na osnovu njega. Napominjemo da će svi zahtjevi za poticaje koji su predmet inspekcijskog nadzora biti realizovani u što kraćem roku, a u skladu sa Odlukom Vlade Federacije BiH", odgovor je ministarstva iz kojega, zapravo, nismo ništa konkretno saznali. 

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH na ove dvije teme - izrada programa i dugovanje za ptoicaje organizovat će sutra (subota, 23. marta) radni sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika iz svih kantona. Na sastanku bit će razmatrana odluka o eventualnim protestima. Sastanak bit će održan u Odžaku, u hotelu Euro, s početkom u 13 sati. 


Tagovi

Isplata poticaja Program Inspekcijski nadzor Dugovi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.