Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata podsticaja
  • 04.04.2019. 10:30

Isplaćeno preko milion KM za podsticaje, još 900.000 KM do kraja sedmice?

Ove je sedmice Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS isplatilo gotovo 5 miliona KM po osnovu podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 325
  • 46
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske posredstvom Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske isplatilo 1.095.655 KM po osnovu podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju. U ministarstvu podsjećaju da je dan prije isplaćeno dodatnih 3.863.456 KM za podsticaje u poljoprivredi te da će o narednoj uplati javnost će biti blagovremeno obaviještena, a to bi moglo biti već krajem sedmice. 

Isplaćeno 3.863.456 KM za podsticaje

Naime, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić posjetio je jučer u Gornjoj Čađavici, kod Bijeljine, uspješnog farmera i agronoma Žiku Bakajlića koji se, iako je slijep, ovim poslom bavi više od 20 godina. Ondje je naveo da Bakajlić ima podršku ministarstva za proizvodnju krmača i nazimica i najavio da će do kraja sedmice biti isplaćena ta sredstva koja godišnje iznose 900.000 KM.

"Kolega agronom, uprkos zdravstvenim problemima, uspješno vodi proizvodnju prasića koja je na evropskom nivou i ima tržište, pa uz veliki uloženi elan i energiju može biti primjer svim drugim proizvođačima", rekao je Pašalić novinarima.

"Potrudićemo se da ta sredstva budu i veća, jer ona nisu na nivou podrške koju imaju slični proizvođači u razvijenijim zemljama, ali trudimo se da povećamo iznos po grlu", rekao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, to nije jedina podrška resornog ministarstva stočarima u Republici Srpskoj, jer se obezbjeđuje i podrška u okviru regresiranog dizela, nabavku opreme i mehanizacije.
Bakajlić je rekao je novinarima da je kapacitet njegove farme 100 krmača i da je riječ o komercijalnoj proizvodnji, pojašnjavajući da prasad idu u tov, a priplodni materijal preuzimaju drugi farmeri.

On je istakao da podrška ministarstva kroz redovne subvencije za priplodne krmače i nazimice, koja za ovu godinu iznosi 70 KM po krmači, značajna mjera kojom se jačaju domaći proizvođači.
Bakajlić je naveo da na svojoj farmi insistira na kvalitetu rada u smislu organizacije i održavanja visokog genetskog potencijala, kao i dobre ishrane, higijene i zoohigijene.


Tagovi

Isplata podsticaja Boris Pašalić Žika Bakajlić Proizvodnja krmača Nazimice


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.