Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaj za mlijeko
  • 24.08.2018. 09:00

Isplaćen poticaj za mlijeko, za drugi kvartal

Poticaj je isplaćen i za ostale proizvodnje, javljaju na FB stranici Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Foto: Pixabay/Hans
  • 4.040
  • 344
  • 0

Na Facebook stranici Udruženja poljoprivrednik FBiH objavljeno je kako je počela isplata poticaja za mlijeko, za drugi kvartal kao i za ostale proizvodnje koje su prispjele na plaćanje u Federalnom ministarstvu. 

Podsjetimo, polovinom jula je Udruženje mljekara Gornjovrbaske regije u Srednjobosanskom kantonu protestirali zbog neisplaćenih poticaja za mlijeko, za 4. kvartal 2017. i 1. kvartal 2018. godine, sa federalnog nivoa. 

Prije tjedan dana federalni premijer Fadil Novalić je pri posjeti mljekarama "Puđa" i "Orman" izjavio kako je mljekarstvo sigurno grana koja je u Federaciji najrazvijenija i upravo zato, s pravom, dobija najveću podršku države. Tada je istaknuo kako je posebno bitno da se povećaju kapitalna ulaganja i osiguraju povoljni krediti i modernizira prerada. 

Tom je prilikom ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić rekao kako se pomoć poljoprivrednicima ne smije svesti samo na poticaje, već se mora "raditi na jačanju razvojne komponente i pronaći više sredstava za kapitalne investicije i modernizaciju gazdinstava", poručio je tada Dedić. 

Šemsudin Dedić: Pomoć mljekarima ne treba svesti samo na poticaje, već modernizaciju i razvoj

Mljekari ulaze u treći kvartal proizvodnje. Jasno je da izdvajanja u obliku poticaja još nisu na zadovoljavajućem nivou, dok istovremeno postoji intencija da se mljekari što bolje pozicioniraju na stranim tržištima brendiranjem proizvoda. 

Podsjetimo i da je Evropska komisija nedavno donijela odluku kojom je BiH stavljena na listu A i B zemalja kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Do sada je bio moguć samo izvoz proizvoda od termički obrađenog mlijeka. Od sada će se moći izvoziti i drugi proizvodi od mlijeka, kao i sirovo mlijeko. 
 


Tagovi

Poticaj Drugi kvartal Mlijeko


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !