Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posjet mljekarama
  • 18.08.2018. 16:00

Šemsudin Dedić: Pomoć mljekarima ne treba svesti samo na poticaje, već modernizaciju i razvoj

Premijer Fadil Novalić nakon obilaska mljekara istakao je da ova izdvajanja još nisu na zadovoljavajućem nivou, no izrazio nadu da će u buduće biti prilike da za poljoprivrednike bude izdvojeno više novca.

Foto: Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
  • 539
  • 35
  • 0

Federalni premijer Fadil Novalić i federalni ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i raseljenih osoba i izbjeglica Šemsudin Dedić i Edin Ramić posjetili su mljekare "Puđa" i "Orman". Cilj posjete Livnu delegacije Federalne vlade je podrška privrednicima ovog kraja.

"Kada je u pitanju poljoprivreda, mljekarstvo je sigurno grana koja je u Federaciji najrazvijenija i upravo zato, s pravom, dobija najveću podršku države", kazao je premijer Fadil Novalić nakon obilaska mljekara. Istakao je da ova izdvajanja još nisu na zadovoljavajućem nivou, no izrazio nadu da će u buduće biti prilike da za poljoprivrednike bude izdvojeno više novca.

"Javnost je svjesna da je ovaj resor, na početku mandata ove Vlade, bio opterećen ozbiljnim dugovima koje smo tek u prošloj budžetskoj godini uspjeli sanirati u potpunosti. Iz perspektive mljekarstva mislim da je posebno bitno da povećamo kapitalna ulaganja i osiguramo povoljne kredite da moderniziramo preradu", naveo je federalni premijer.

Mljekarima treba pomoć, BiH ima kvalitetne sireve

Naglasio je da se mljekarima treba pomoći da se što bolje pozicioniraju na stranim tržištima brendiranjem proizvoda, jer BiH ima kvalitetne sireve i druge tradicionalne mliječne proizvode kojima može parirati i regionalnim i evropskim proizvodima. Mljekare "Puđa" i "Orman", prema riječima premijera, su svijetli primjeri toga.

Ministar Dedić je rekao da je Kanton 10 treći u Federaciji po izdvajanjima za poljoprivredu, a da su mliječni proizvodi iz ovog kantona prepoznati u čitavoj Bosni i Hercegovini, a i šire.

"O kvalitetu našeg mlijeka svjedoči nedavna odluka Evropske komisije kojom je BiH stavljena na listu A i B zemalja kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Do sada je bio moguć samo izvoz proizvoda od termički obrađenog mlijeka, a od sada će se moći biti izvoženi i drugi proizvodi od mlijeka, kao i sirovo mlijeko", podsjetio je federalni ministar.

Od 11 mljekara kojima je odobren izvoz, 9 je iz FBiH

Ministar Dedić je istaknuo da ovo smatra velikim uspjehom proizvođača, ali i Federacije, jer je među 11 mljekara kojima je odobren izvoz, devet s područja FBiH.

"Među njima nalazi se i mljekara "Puđa". Kao što je napomenuo premijer, naše mljekarstvo zaslužuje veću podršku države obzirom na to da se radi o uspješnoj grani poljoprivrede od koje u BiH živi više hiljada porodica", naveo je Dedić. Podsjetio je da mljekara "Puđa" ima oko 140 kooperanata, dok "Orman" ima 20-ak.

"Mislim da je u kontekstu izdvajanja za mljekarstvo bitno napomenuti da ne smijemo pomoć poljoprivrednicima svesti samo na poticaje, već moramo raditi na jačanju razvojne komponente i pronaći više sredstava za kapitalne investicije i modernizaciju gazdinstava", poručio je ministar Dedić.

Ministar Ramić je kazao da je područje Livna, gdje je bilo 30 posto izbjeglih, pozitivan primjer povratka. Pohvalio je volju stanovništva za samozapošljavanje kroz poljoprivredu i stočarstvo.

"Ministarstvo će uvijek biti uz one koji se bave održivim povratkom i pomagati ih", istakao je Ramić.


Izvori

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva


Tagovi

Fadil Novalić Šemsudin Dedić Mljekara Puđa Mljekara Orman Posjeta Izvoz mlijeka Sir


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.