Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novčane potpore
  • 03.04.2021. 12:15

HNŽ: Za unaprjeđenje poljoprivrede 1,8 miliona KM, kako se prijaviti?

Programom utroška finansijskih sredstava definisane su vrste potpora, njihova ukupna vrijednost, kao i opći i posebni uvjeti potrebni za realiziranje.

Foto: Bigstock/budabar
  • 111
  • 281
  • 0

Na juče održanoj sjednici, Vlada Hercegovačko - neretvanske županije usvojila je Program utroška finansijskih sredstava, za novčane potpore u primarnoj poljoprivrednoj, kao i u prehrambeno prerađivačkoj industriji u iznosu od 1.800.000 KM, navodi se u zvaničnom saopćenju Vlade HNŽ. 

Ovim dokumentom definisane su vrste potpora, njihova ukupna vrijednost, kao i opći i posebni uvjeti potrebni za realiziranje. Takođe, podrazumijeva se i način ostvarivanja istih, te nadzor i kontrolu nad provođenjem. 

Cilj je dostići samoodrživost i konkurentnost

Svrha pomenutog Programa je da se oživi i unaprijedi poljoprivredni sektor na području HNŽ, različitim vrstama poticaja čime će se povećati konkurentnost na tržištu, ali i dovođenje proizvodnje do razine samoodrživosti, intenziviranje prerađivačkih kapaciteta, pronalaženje načina da se stanovništvo zadrži u seoskim sredinama, kao i poticanje ruralnog turizma i ekologije. 

Kompletan Program možete pročitati u dokumentu ispod teksta.

Na navedene potpore pravo imaju pravni subjekti, obrtnici i fizičke osobe, a koji ispunjavaju neke osnovne uvjete. Tačnije, potrebno je da imaju sjedište (ili prebivalište) na teritoriji HNŽ, ali i da ostvaruju agrarnu proizvodnju na istom području. Poljoprivrednici moraju biti upisani u Registar poljoprivrednih gospodarstava (RPG) ili u Registar klijenata (RK). Trebalo bi da se u općinskoj službi, zaduženoj za vođenje RPG/RK, izvršilo ažuriranje podataka (za period od 01.01 - 31.03. tekuće godine). 

Zemljište mora biti na teritoriji HNŽ

Pored pomenutih općih uvjeta, korisnik koji se bavi pčelarskom proizvodnjom, obavezno je da bude upisan i da prijavi broj pčelinjih zajednica na dan 15. oktobra 2020. i na dan 15. aprila 2021. godine, najkasnije do 15. maja ove godine, u Registru pčelara, kod nadležne općinske službe. 

Poljoprivrednici čije se zemljište (koje je upisano u RPG/RK) nalazi van teritorije HN kantona, ne mogu ostvariti subvencije iz ovog Programa.

Ukoliko proizvođači žele podnijeti zahtjev za proizvodnju presadnica povrća i ljekovitog bilja, mogu aplicirati isključivo samo za tu vrstu proizvodnje. 

Svi zainteresovani, podnose jednu prijavu/zahtjev za jednu propisanu mjeru potpore. Korisnik koji aplicira za više od jednog poticaja, za svaki od njih treba popuniti i predati zaseban zahtjev nadležnom ministarstvu i prethodno zasebnu prijavu za izlazak na teren, gradskoj odnosno općinskoj službi zaduženoj za poslove poljoprivrede. 


Dokumenti


Tagovi

Novčane potpore Poljoprivredna proizvodnja Poljoprivredno gospodarstvo Samoodrživost Konkurentnost Ruralni turizam Ekologija Pčelarska proizvodnja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.