Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PD Butmir
  • 12.06.2023. 09:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Farma "Butmir" uskoro bi mogla proizvoditi i umjetno gnojivo

Vlada KS dala je saglasnost Ministarstvu privrede za realizaciju tri značajna projekta u "Poljoprivrednom dobru Butmir". Ukupna vrijednost projekata je 1,2 miliona KM.

Foto: Selma Mujić
  • 199
  • 54
  • 0

Objekti Poljoprivrednog dobra "Butmir", izgrađeni prije 43 godine, konačno bi trebali biti rekonstruirani i obnovljeni, što će omogućiti bolje uslove za držanje stoke, te dati nove mogućnost za dalju modernizaciju farme.

Za ovu namjenu bit će izdvojeno 960 hiljada maraka iz ovogodišnjeg kantonalnog budžeta i to je prvi od tri projekta za čiju realizaciju je Vlada Kantona Sarajevo dala saglasnost Ministarstvu privrede.

Prodaja umjetnih gnojiva

Osim toga, radit će se i instaliranje postrojenja za dehidraciju mulja s postrojenja otpadnih voda, za šta je osiguran iznos do 140.000 KM. Kako je obrazložio ministar privrede, Zlatko Mijatović, time će ovo preduzeće će zaokružiti cijeli ciklus koji će se sastojati od prikupljanja otpadnih voda, preko prečišćavanja i odvajanja čvrstog materijala do dehidracije mulja, koji bi se koristio kao umjetno gorivo.

Muzna grla na vezu i pod njima su betonska ležišta

"Ovim se otvara mogućnost da preduzeće izađe na tržište i s prodajom umjetnih goriva, te ostvari još jedan izvor prihoda", istakao je ministar Mijatović.

I treći važan projekt za ovo preduzeće, ali i za privredu KS je ugradnja ležišta u proizvodnim objektima s iznosom do 100.000 KM. U proteklom periodu PD "Butmir" nije uspjelo osigurati sredstva za ugradnju gumenih ležišta koja bi poboljšala uslove rada u objektima, a samim tim i zdravstveno stanje muznih grla, što bi u konačnici povećalo proizvodnju mlijeka, stanje reprodukcije i stanje s oboljenjima papaka, te samim tim smanjilo veterinarske troškove.

Veća proizvodnja mlijeka

Muzna grla se drže na vezu i pod njima se nalaze betonska ležišta koja zbog vlage mogu da izazovu kožne bolesti i infekcije, povrede zglobova, kao i povrede papaka zbog proklizavanja na betonskoj podlozi.

"Ugradnjom gumenih ležišta muznim grlima bi se omogućilo mekano i suho ležište, pošteda zglobova i dobro rasterećenje papaka, što bi u konačnici rezultiralo i većom proizvodnjom mlijeka", detaljno su obrazložili razloge za realizaciju spomenutog projekta njegovi kreatori iz ovog poljoprivrednog preduzeća.

Upotreba prostirke će se smanjiti minimalno za 50 posto

Ciljevi projekta su osiguranje što boljeg zdravstvenog stanja muznih grla, povećanje mobilnosti i produktivnosti krava, umanjenje broja mehaničkih i traumatskih oboljenja papaka, kao i broja uginuća grla zbog oštećenja papaka, te onemogućavanja poremećaja plodnosti ili padova, što u konačnici znači smanje svih vrsta veterinarskih troškova.

Iz ovog preduzeća također navode kako će se u isto vrijeme ugradnjom gumenih ležišta smanjiti i upotreba prostirke (slama, piljevina) minimalno za 50 posto, a što će značajno smanjiti troškove nabavke prostirke.
 


Tagovi

PD Butmir Farma Rekonstrukcija objekata Gumene podloge Muzne krave Zlatko Mijatović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.