Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvoprerađivački sektor
  • 03.06.2019. 10:30

Drvoprerađivačke firme će tražiti da imaju minimum pet zaposlenih

Cilj Vlade Srpske je da smanji broj primarnih drvoprerađivača, a poveća polufinalne i finalne proizvođače, naglasio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić.

Foto: Pixabay/Maikolaquino
  • 86
  • 13
  • 0

Drvoprerada je sektor koji nudi dobre perspektive, jer je obim razmjene Republike Srpske sa inostranstvom 700 miliona KM, istakao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić, na Forumu dijaspore u Banjaluci.

"Republika Srpska je u ovoj oblasti u suficitu, što je od neprocjenjivog značaja. Cilj Vlade Srpske je da smanji broj primarnih drvoprerađivača, a poveća polufinalne i finalne proizvođače", rekao je Pašalić naglasivši da se radi na izmjenama Zakona o šumama, da su izmijenjeni pravilnici, potpisani ugovori sa drvoprerađivačima, a s ciljem unapređenja oblasti drvoprerađivanja.

Pašalić smatra da je bitno obezbijediti sirovinu drvoprerađivačima, jer postoji velika potražnja iz inostranstva.

"Idemo u pravcu zabrane, ograničenje ili uvođenja taksa na izvoz trupaca. To moramo da radimo sa Federacijom BiH, jer je prioritet da što više sirovine ostane ovdje", dodao je Pašalić

Podsjeitmo, nedavno je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio hitne konsultacije s nadležnim institucijama i pokretanje potrebne procedure prema Vijeću ministara BiH, kako bi se zabranio izvoz šumskih drvnih sortimenata iz Bosne i Hercegovine, na period od dvije godine i uvela taksa na izvoz rezane građe bukve i hrasta, a sve u cilju zaštite domaćih proizvođača.

Namjera je da ove mjere budu jedinstvene za oba entiteta kako bi se u potpunosti smanjio izvoz drvne sirovine i omogućio nesmetan razvoj industrije namještaja u BiH.

Nastupa potpuna zabrana izvoza ove prerađevine iz BiH?

Osim najave izmjene Zakona o šumama, Pašalić je napomenuo i da u oblasti drvoprerade postoji problem sa neprijavljenim radnicima i da će biti zatraženo od firmi da imaju minimum pet zaposlenih.


Tagovi

Drvoprerađivački sektor Boris Pašalić Obezbijediti sirovinu Zakon o šumama Primarni drvoprerađivači Broj zaposlenih Neprijavljeni radnici


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]