Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana izvoza
  • 26.05.2019. 12:00

Nastupa potpuna zabrana izvoza ove prerađevine iz BiH?

Ova mjera može dati rezultata jedino ako se uvede taksa u oba entiteta, kažu nadležni.

Foto: Pixabay/1771391
  • 474
  • 208
  • 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović narednih dana će provesti hitne konsultacije s nadležnim institucijama i pokrenuti potrebne procedure prema Vijeću ministara BiH, kako bi se zabranio izvoz šumskih drvnih sortimenata iz Bosne i Hercegovine, na period od dvije godine i uvela taksa na izvoz rezane građe bukve i hrasta, a sve u cilju zaštite domaćih proizvođača.

Namjera je da ove mjere budu jedinstvene za oba entiteta kako bi se u potpunosti smanjio izvoz drvne sirovine i omogućio nesmetan razvoj industrije namještaja u BiH – stoji u saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Inicijative iz ministarstva Federacije i RS 

Navodi se i kako je ovo ministarstvo prethodno zaprimilo od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS te od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, inicijative za zabranu izvoza drvnih sortimenata i uvođenje taksi na izvoz rezane građe.

Predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH Suad Ećo, reagirajući na najavu o pokretanju procedure koja bi u konačnici dovela do zabrane izvoza drveta iz BiH te uvođenja taksi na izvoz rezane građe, izjavio je da je krajnje vrijeme bilo da se donese takva odluka.

Teško stanje u sektoru

S ciljem jačanja drvoprerađivačke industrije BiH, Asocijacija je već godinama upozoravala na teško stanje u sektoru te na potrebu uvođenja takve zabrane, navodi Oslobođenje

"Ranije sam upozoravao da se potrebe drvoprerađivača u BiH mogu podmiriti jedino ako se uvedu navedene zabrane i takse. Zato pozdravljam ovu odluku i drago mi je da su vlasti prepoznale upozorenja bh. privrednika, kako bi se sirovina usmjerila prema proizvodnim kapacitetima u BiH. Sada očekujemo bolje snabdijevanje drvoprerađivača i proizvođača finalnih proizvoda", istakao je Ećo.

Stopostotno zabraniti izvoz bukve, hrasta, jasena i oraha

Naglasio je da ova mjera može dati rezultata jedino ako se uvede taksa u oba entiteta.

"Posebno treba stopostotno zabraniti izvoz bukve, hrasta, jasena i oraha, jer domaći proizvođači imaju tržište i kapacitete da proizvode koristeći cjelokupnu sirovinu. I pored nestašice sirovine ova grupacija je bilježila rast izvoza svake godine i jedna je od najperspektivnijih grana industrije u BiH. Sa sigurnošću mogu kazati da bi implementiranje ove mjere predstavljalo pravi podsticaj za industriju i sigurno bi došlo do upošljavanja na hiljade novih radnika", zaključio je Ećo.


Tagovi

Zabrana izvoza Drvni sortimenti Mirko Šarović Drvoprerađivači


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer