• Zabrana izvoza
  • 26.05.2019. 12:00

Nastupa potpuna zabrana izvoza ove prerađevine iz BiH?

Ova mjera može dati rezultata jedino ako se uvede taksa u oba entiteta, kažu nadležni.

Foto: Pixabay/1771391
  • 440
  • 207
  • 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović narednih dana će provesti hitne konsultacije s nadležnim institucijama i pokrenuti potrebne procedure prema Vijeću ministara BiH, kako bi se zabranio izvoz šumskih drvnih sortimenata iz Bosne i Hercegovine, na period od dvije godine i uvela taksa na izvoz rezane građe bukve i hrasta, a sve u cilju zaštite domaćih proizvođača.

Namjera je da ove mjere budu jedinstvene za oba entiteta kako bi se u potpunosti smanjio izvoz drvne sirovine i omogućio nesmetan razvoj industrije namještaja u BiH – stoji u saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Inicijative iz ministarstva Federacije i RS 

Navodi se i kako je ovo ministarstvo prethodno zaprimilo od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS te od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, inicijative za zabranu izvoza drvnih sortimenata i uvođenje taksi na izvoz rezane građe.

Predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH Suad Ećo, reagirajući na najavu o pokretanju procedure koja bi u konačnici dovela do zabrane izvoza drveta iz BiH te uvođenja taksi na izvoz rezane građe, izjavio je da je krajnje vrijeme bilo da se donese takva odluka.

Teško stanje u sektoru

S ciljem jačanja drvoprerađivačke industrije BiH, Asocijacija je već godinama upozoravala na teško stanje u sektoru te na potrebu uvođenja takve zabrane, navodi Oslobođenje

"Ranije sam upozoravao da se potrebe drvoprerađivača u BiH mogu podmiriti jedino ako se uvedu navedene zabrane i takse. Zato pozdravljam ovu odluku i drago mi je da su vlasti prepoznale upozorenja bh. privrednika, kako bi se sirovina usmjerila prema proizvodnim kapacitetima u BiH. Sada očekujemo bolje snabdijevanje drvoprerađivača i proizvođača finalnih proizvoda", istakao je Ećo.

Stopostotno zabraniti izvoz bukve, hrasta, jasena i oraha

Naglasio je da ova mjera može dati rezultata jedino ako se uvede taksa u oba entiteta.

"Posebno treba stopostotno zabraniti izvoz bukve, hrasta, jasena i oraha, jer domaći proizvođači imaju tržište i kapacitete da proizvode koristeći cjelokupnu sirovinu. I pored nestašice sirovine ova grupacija je bilježila rast izvoza svake godine i jedna je od najperspektivnijih grana industrije u BiH. Sa sigurnošću mogu kazati da bi implementiranje ove mjere predstavljalo pravi podsticaj za industriju i sigurno bi došlo do upošljavanja na hiljade novih radnika", zaključio je Ećo.


Tagovi

Zabrana izvoza Drvni sortimenti Mirko Šarović Drvoprerađivači


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi