Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji
  • 06.08.2021. 16:00
  • Novi Grad Sarajevo

Do 15 hiljada direktnih podsticaja nosiocima poljoprivednih gazdinstava

Nosioci poljoprivrednih gazdinstva, koji su upisani RPG i Registar klijenata (RK), do trenutka raspisivanja poziva i pri tom im je prebivalište na teritoriji ove općine, imaju pravo na podsticaje.

Foto: Depositphotos/Corepics
  • 539
  • 374
  • 0

Općina Novi Grad Sarajevo raspisala je Javni poziv u cilju razvoja i podrške poljoprivredne proizvodnje, kao i ostvarivanja prava na direktne novčane podsticaje. 

Predmet ovog konkursa jeste ostvarivanje prava poljoprivrednika na subvencije u tekućoj proizvodnoj sezoni i to za: 

  • stočarsku proizvodnju;
  • biljnu proizvodnju;
  • gljivarsku proizvodnju;
  • certificiranje proizvodnje i
  • investiranje u poljoprivredna gazdinstva.

Obrasce zahtjeva možete preuzeti u dokumentu ispod teksta

Nosioci poljoprivrednih gazdinstva, koji su upisani u Registar (RPG) i Registar klijenata (RK), do trenutka raspisivanja poziva i pri tom im je prebivalište na teritoriji Novog Grada Sarajevo u periodu ne manje od godinu dana, imaju pravo na novčane potpore. 

Pravni subjekti, zadruge ili obrtničke djelatnosti, takođe upisani u RPG i RK, koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom a registrovani su najmanje godinu dana na području pomenute lokalne samouprave, mogu aplicirati po ovom konkursu koji ostaje otvoren tri sedmice od dana objavljivanja u dnevnim novinama.

Nosioci poljoprivrednih gazdinstava upisani u RPG i RK mogu ostvariti maksimalno 15 hiljada KM podsticaja, za sve podnešene zahtjeve, a obrtnička djelatnost-dopunsko/dodatno zanimanje upisani u RPG i RK mogu ostvariti najviše 20 hiljada KM potpora, za sve zahtjeve na koje su aplicirali.

Koji uslovi se moraju ispuniti ?

Svi zainteresovani potencijalni korisnici poticaja trebalo bi ispunjavaju osnovne uslove, odnosno, da su ostvarili minimalnu podsticajnu normu određenu općinskim Pravilnikom koji reguliše ovu oblast (Komisija će izvršiti uviđaj na licu mjesta), a za pravna lica, zadruge i obrtničke djelatnosti da posjeduju kopiju Uvjerenja o poreznoj registraciji (ID broj) ne starije od šest (6) mjeseci.

Kada je riječ o animalnoj proizvodnji, osim pčelarstva i držanja koka nosilja na otvorenoj proizvodnji, potrebna je potvrda o površini i lokaciji objekta u kojem je dozvoljeno držanje stoke, izdata od strane nadležne matične općinske službe. 

Posebni uslovi za ostvarivanje prava na direktne novčane podsticaje, za razvoj i podršku poljoprivredne proizvodnje definisani su Pravilnikom o razvoju i podršci agrarne proizvodnje, te o specifičnim uslovima i načinu ostvarivanja prava na potpore. 

Zahtjevi sa ispunjenim obrascima za dodjelu potpora u poljoprivredi, na osnovu Javnog poziva, podnose se Komisiji oformljenoj u te svrhe, putem službe na originalnom formularu, koji se može preuzeti na internet stranici općine. 

Kako se prijaviti ?

Prijaviti se može nosilac porodičnog poljopivrednog gazdinstva ili član, odnosno, direktor preduzeća ili neko drugo ovlašteno lice. Pri tom je važno napomenuti da je kandidat dužan podnijeti pojedinačne zahtjeve, za svaku vrstu proizvodnje. 

Na primjer, ukoliko se konkuriše za nabavku nove mehanizacije i dodatne priključne opreme i nabavku sredstava u biljnoj i animalnoj proizvodnji, svaki zahtjev posebno se popunjava i predaje. 

Sve detalje vezane za konkurs možete vidjeti putem ovog linka

Za dodatne informacije, obratite se Službi za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Novi Grad Sarajevo, kancelarije: 233, 234, 208 ili na telefone: 033/291-184, 253, 293.


Dokumenti


Tagovi

Javni poziv Poticaji u poljoprivredi Poljoprivredna gazdinstva Nosioci gazdinstva Nabavka opreme Potporna sredstva


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.