Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 20.06.2021. 16:20
  • Bosansko-podrinjski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Goražde

BPK: Raspisan poziv za sredstva u poljoprivredi - maksimalni iznos do 5.000 KM

"Ovim programom namjera je ostvariti dva cilja. Za prvi je opredjeljeno 40 hiljada KM, a planirano je investiranje u poljoprivredna gazdinstava. Iznos od 20.000 KM namijenjen je za ruralnu infrastrukturu", pojasnio je ministar Mensad Arnaut.

Foto: Bigstockphoto/spectator
  • 271
  • 193
  • 0

Ministarstvo za privredu Bosansko - podrinjskog kantona Goražde objavilo je Javni poziv po Programu ruralnog razvoja za tekuću, 2021. godinu.

Vrijednost programa čiji cilj je pružanje podrške fizičkim licima, jedinicama lokalne samouprave, kao i neprofitnim organizacijama u oblasti ruralnog razvoja, a koji omogućavaju unapređenje i promoviranje seoskog područja u skladu sa Strategijom razvoja poljoprivrede Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period od 2019. do 2023. godine - iznosi 60 hiljada KM, stoji u zvaničnom saopćenju Vlade BPK.

Prema riječima ministra Mensada Arnauta, kroz jačanje konkurentnosti ruralnih sredina nastoji se osigurati stabilan izvor prihoda za poljoprivredne proizvođače, na način povećanog učešća na tržištu, zatim putem veće tržišne orijentacije i poboljšanje ruralne infrastrukture. Takođe, važno je spomenuti i intenziviranje ekonomske aktivnosti mladih poljoprivrednika. Arnaut je istakao da kroz podsticanje konkurentnosti, cilj je postići poboljšanje infrastrukturnih, tehnoloških i ljudskih resursa čiji su rezultati produktivnost i kvalitet BiH sela. Na takav način može se doći do trajno povećanje udjela poljoprivredno prehrambenih proizvoda na tržištu, što vodi jačanju održivosti ruralnih ekonomija i zajednica na teritoriji tog kantona.

"Ovim programom namjera je ostvariti dva cilja. Za prvi je opredjeljeno 40 hiljada KM, a planirano je investiranje u poljoprivredna gazdinstava. Drugi iznos od 20.000 KM namijenjen je za ruralnu infrastrukturu", pojasnio je ministar.

Kome su namjenjena ova sredstva ?

U prvom slučaju investicije su usmjerene za poljoprivredna gazdinstva i to za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme, izgradnju ili rekonstrukciju stajskih objekata i objekata za preradu voća i povrća dok su u drugom u pitanju investiranja namijenjena za razvoj ruralne infrastrukture, odnosno za sanaciju nekategorisanih puteva koji povezuju naseljena mjesta ili njihove dijelove u seoskim područjima, zatim pristupne puteve do poljoprivrednih površina i gazdinstava, ne uključujući asfaltiranje te sufinansiranje izgradnje lovno-uzgojnih objekata (prihvatilišta).

BPK: 250 hiljada KM odobreno za poljoprivredu, uskoro i Javni poziv za poticaje

Pri tom, minimalni i maksimalni iznos sredstava koji može biti zatražen za sufinansiranje projekata kreće se u okviru od dvije do pet hiljada KM, odnosno u skladu s programom minimalna i maksimalna visina potpora za sufinansiranje zahtjeva iznosi 500 KM, odnosno 2.000 KM.

"Prijave korisnika koji nisu namjenski utrošili subvencije odobrene od strane Vlade Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, u periodu od protekle tri godine, ukoliko im je takva pomoć dodijeljena, Ministarstvo za privredu BPK Goražde neće uzimati u razmatranje, kao ni zahtjeve fizičkih lica koja su koristila novčana sredstva po Programu ruralnog razvoja u prošloj godini", naglasio je ministar Arnaut.


Tagovi

Javni poziv Sufinansiranje Poljoprivredna gazdinstva Mensad Arnaut Ruralna infrastruktura Tržišna orijentacija Podsticanje konkurentnosti


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas