Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji
  • 23.05.2021. 14:10
  • Bosansko-podrinjski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Goražde

BPK: 250 hiljada KM odobreno za poljoprivredu, uskoro i Javni poziv za poticaje

Prema procjenama, Javni poziv bi trebao biti objavljen najkasnije u roku od 20 dana.

Foto: Bigstockphoto/balptraum
  • 94
  • 119
  • 0

Značajna finansijska podrška poljoprivrednim proizvođačima biće obezbijeđena i u 2021. godini, kako bi se omogućili uslovi za povećanje obima proizvodnje, stoji u zvaničnom saopćenju Vlade Bosansko - Podrinjskog kantona (BPK).

Prije par dana je u Goraždu, u organizaciji Minstarstva za privredu BPK, održana javna rasprava o Programu novčanih poticaja, sa kantonalnog nivoa vlasti, za poljoprivredu u 2021. godini. 

Vrijednost sredstava predviđenih za ove namjene je u iznosu od 250 hiljada KM, a takođe su i sami poljoprivrednici imali priliku da iznesu svoje prijedloge, primjedbe i sugestije vezano za Program na održanoj raspravi, koji će zatim biti upućen Vladi BPK Goražde kako bi se dala saglasnost za njega. 

Kako je istakao ministar Mensad Arnaut, cilj pomenutog Programa o kantonalnim finansijskim potporama u tekućoj godini je pružanje podrške tamošnjim poljoprivrednim proizvođačima kako bi se stvorili uslovi za intenziviranje proizvodnje, ali i za povećanje broja samoodrživih uzgajivača, kao i osiguranje stabilnog poljoprivrednog dohotka. Kroz te načine omogućio bi se i odgovarajući životni standard ljudi u agrarnom sektoru.

U toku idućeg mjeseca i poziv za proizvođače

"Pored subvencija sa kantonalnog nivoa vlasti, nadležno ministarstvo će nastojati uputiti poljoprivrednike da konkurišu za poticaje Federalnog ministarstva, da bi što veći broj farmera dobio podršku za svoju proizvodnju", naveo je Arnaut. Takođe je dodao da pored datih sugestija, sredstva koja je planiralo federalno ministarstvo ostala su na istom niovu, ali svi oni koji ispunjavaju kriterije, bilo da se radi o registrovanim poljoprivrednim proizvođačima ili fizičkim licima, biće adekvatno upućeni kako da budu korisnici podsticaja

Nakon provedenih javnih rasprava, Ministarstvo će razmatrati eventualne prijedloge, primjedbe i sugestije na ovaj Plan i program te predložiti Vladi BPK Goražde da daje saglasnost, a nakon toga će raspisati Javni poziv za dostavljanje prijava. Prema procjenama, poziv bi trebao biti objavljen najkasnije u roku od 20 dana.

Raspisan poziv za dodjelu plastenika, ustupljeno i zemljište za proljetnu sjetvu

Podsjetimo, nedavno je i Općina Ilidža raspisala konkurs za dodjelu plastenika površine 100 i 50 metara kvadratnih sa dodatnom opremom, a pored toga je i ustupila zemljište za proljetnu sjetvu. Rok do kada je Javni poziv otvoren je 09. juni 2021. godine. 


Tagovi

Novčani podsticaji Ministarstvo poljoprivrede Mensad Arnaut Korisnici podsticaja Samoodrživi proizvođači Poljoprivredna proizvodnja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.