Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dodjela plastenika
  • 21.05.2021. 16:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ilidža

Raspisan poziv za dodjelu plastenika, ustupljeno i zemljište za proljetnu sjetvu

Svi oni koji su u prethodnom periodu ostvarili pravo na donacije, na dodjelu i sufinansiranje nabavke plastenika, bilo od općina, ministarstava, humanitranih organizacija ili nekih drugih institucija, ne mogu konkurisati ovaj put. 

Foto: Depositphotos/Mawer79
  • 173
  • 7
  • 0

Juče je Općina Ilidža raspisala Javni poziv za dodjelu plastenika površine 100 i 50 metara kvadratnih sa dodatnom opremom, a pored toga je i ustupila zemljište za proljetnu sjetvu, stoji u zvaničnom saopćenju ove lokalne samouprave. 

Pravo da se prijave imaju svi građani, odnosno, fizička lica, čije je prebivalište na teritoriji pomenute općine, kao i povratnici u naselje Gornji Kotorac, u Istočnoj Ilidži. Pri tom, potrebno je da posjeduju poljoprivredno zemljište na navedenim teritorijama. Rok do kada je poziv otvoren je 09. juni tekuće godine. 

Tekst poziva sa prijavnim obrascem možete naći u dokumentu ispod teksta

Svi oni koji su u prethodnom periodu ostvarili pravo na donacije, na dodjelu i sufinansiranje nabavke plastenika, bilo od općina, ministarstava, humanitranih organizacija ili nekih drugih institucija, ne mogu konkurisati ovaj put. 

Šta je sve potrebno priložiti ?

Pored popunjenog prijavnog obrasca, poljoprivrednici bi trebalo da prilože i dokaz o tome da su zakonski vlasnici zemljišta. Tačnije zemljišno - knjižni izvadak ili posjedovni list, na ime podnosioca zahtjeva zatim ovjeren ugovor o zakupu ili ovjeren ugovor o davanju zemljišta na korištenje, kao i ovjeren ugovor o koncesiji na vremenski period od najmanje četiri godine. U obzir mogu doći i neki drugi dokazi o vlasništvu, odnosno, posjedovanju zemljišta.

"Proceduru vrednovanja i utvrđivanja rang liste izvršit će Komisija za dodjelu plastenika, a na osnovu Pravilnika o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za ostvarivanje prava na dodjelu objekata za proizvodnju povrća na području općine Ilidža", rekao je načelnik općine Ilidža, Nermin Muzur. Dodao je da će se na prijedlog Komisije donijeti Odluka o dodjeli plastenika i sa tim korisnicima će se potpisati ugovor kojim će biti precizirana sva njihova prava i obaveze.

Kako se prijaviti ?

Prijave na Javni poziv sa potrebnom dokumentacijom, podnose se u zatvorenoj koverti, na protokol u Centru za pružanje usluga u Općini Ilidža ili putem preporučene pošte na adresu: Butmirska cesta 12, sa obaveznom naznakom "Za javni poziv za ostvarivanje prava na dodjelu plastenika sa dodatnom opremom - NE OTVARAJ".

Neblagovremene i nepotpune prijave neće se uzeti u razmatranje. Takođe, predata dokumenta neće se vraćati podnosiocima zahtjeva. Za sve dodatne informacije možete se informisati u Službi putem kontakt telefona: 033/775-753.

Muzur je tokom jučerašnjeg dana potpisao i ugovore za dodjelu poljoprivrednog zemljišta na privremeno korištenje sa 19 korisnika. Prema njegovim riječima, svrha ove dodjele je prevazilaženje negativnih posljedica aktuelne pandemije korona virusa i poboljšanja materijalno socijalnog statusa građana. 

"Tlo je podijeljeno prema iskazanim potrebama, a parcele su izdijeljene na 200 do 300 kvadratnih metara. Pokazalo se kao dobar projekat i u budućnosti ćemo nastaviti sa ovom praksom", kazao je načelnik pokenute lokalne samouprave.


Dokumenti


Tagovi

Javni poziv Dodjela plastenika Dodjela zemljišta Privremeno korištenje Poljoprivredno zemljište Nermin Muzur


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.