Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagoda
  • 06.04.2020. 11:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Čapljina

U posao sa jagodama ušao slučajno, danas ima 5.000 sadnica i nastavlja se širiti

Iako u vrijeme pandemije korona virusom, jagoda nije prioritetna namirnica, ipak je pronašla put do svojih kupaca, na lokalnom ali i širem tržištu.

Foto: Mario Gadže
  • 960
  • 89
  • 1

Prije pet godina, Mario Gadže počeo je sa proizvodnjom jagoda, na nešto više od jednog duluma zemlje u selu Prćavci kod Čapljine. Danas ima zasađenih pet tisuća sadnica te s tim podmiruje zahtjeve lokalnog tržišta, a jedan dio ide za Banjaluku zahvaljujući "Zdravoj Logici", te nešto kupe naši ljudi kao i oni koji u prolazu kroz grad saznaju za ovog proizvođača, a požele pojesti eko proizvod - potpuno organski i lišen bilo kakve upotrebe hemije.

Kupci prepoznaju njegov proizvod

U posao je krenuo sasvim slučajno jer je osobno želio kvalitetan, ali najprije zdrav proizvod za koji ne treba misliti čime je sve tretiran. "Stanje na okolnim proizvodnim poljoprivrednim površinama me je dobro zainteresovalo. Sve okolo je tretirano hemijom a dolina Neretve je, nažalost, poznata po oboljenjima od raznih karcinoma. Stoga sam krenuo u organsku proizvodnju. Dao sam zemlju na analizu, ali urađena je i analiza ploda koja je pokazala da su moje jagode potpuno ispravne", govori nam Gadže dok se sjeća početaka.

Ima tu nešto više od biznisa

Današnjih pet tisuća sadnica koje ima je dovoljna količina za već uhodan plasman na tržištu. "Nemam većih površina niti radne snage za ozbiljniju proizvodnju. S ovim što imam, dovoljno je da mogu pokriti dva diskonta u Čapljini, a imam i stalnog partnera već četiri godine u Banjaluci, kao i nešto manjih kupaca koji su željni zdravog proizvoda", nastavlja i dodaje da u današnje vrijeme nije ni sigurno kakav će biti odnos ponude i tražnje, pošto je svjestan da u vrijeme krize sa korona virusom, jagoda i nije prioritetna namirnica.   

Jagode tretira nimovim uljem

Gadže je isprva postepeno istraživao kako doći do željenog finalnog proizvoda koji je u potpunosti eko i organski. Olakšavajuća okolnost bila je što je u ovim vodama i još jedan njegov sugrađanin, Vlado Šakota iz firme "Eko Anturija", uvoznik ekoloških preparata za zaštitu i prehranu ploda. Tako je i krenuo tretirati svoje jagode sa nimovim uljem, morskom algom, humusnom kiselinom i drugim preparatima čija svrha nije uništiti štetočine nego ih jednostavno otjerati, a usput i ojačaju biljku.

Uzgoj jagode na folijama - koje su preporuke?

"Imao sam prilike vidjeti kako neki tretiraju biljke hemijskim sredstvima u petak popodne, a već u ponedjeljak ujutro beru plodove. Nema tog preparata čija je karenca tako mala a da ne ostavi posljedice na zdravlje konzumenata. A zdravlje se ne može platiti. Pa kada je i cijena eko jagoda malo veća, a onih za masovniju proizvodnju manja, za ovu potonju možete dodati i posjete doktoru", uvjereno nam govori Mario i dodaje da su, kojim slučajem, i zdravlje i eko proizvod podjednako na cijeni, na tržnicama se ne bi organski proizvod tretirao isto kao i onaj proizveden pomoću hemijskih supstanci.  

S pet tisuća sadnica ovaj proizvođač nije riješio životnu egzistenciju. Međutim, činjenica da su u ovom poslu tek on i članovi uže obitelji kao i to da se radi o potpuno zdravoj namirnici, govore nam da u svemu postoji nešto više od običnog biznisa.


Fotoprilog


Tagovi

Eko uzgoj jagoda Zdrav proizvod Mario Gadže Sadnice jagoda Vlado Šakota Nimovo ulje Ekološki preparati Eko proizvod Zdrava namirnica


Autor

Marko Čuljak

Više [+]

Diplomirani novinar koji bi htio, nakon desetljeća praćenja dnevno-političkih zbivanja, više vremena provesti s florom i faunom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer