Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 02.10.2019. 16:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Gostilj, Srebenica

Sandžići sve prodaju do pred kraj jeseni - sve na kućnom pragu

Kupci im dolaze iz Srebrenice, Bratunca, ali i gradova Federacije BiH. "Kupuju u manjim i većim količinama, tako da pred kraj jeseni nemamo zaliha naših proizvoda", otkriva Avdo, a Fikreta dodaje da kupci uz paradajz, papriku i mrkvu najviše traže sok od aronije, ajvar i med.

Foto: Dnevni avaz
  • 502
  • 60
  • 0

Fikreta i Avdo Sandžić iz Gostilja kod Srebrenice ne moraju se bojati zime. Jedino što ih može brinuti da će, i prije nego ona dođe, ostati bez zaliha zimnice koju izrađuju od voća i povrća koje sami uzgoje. 

Ovaj bračni par prvi su povratnici Gostilja, a na svom imanju, što na otvorenom, što pod plastenicima, organski proizvode papriku, mrkvu, paradajz, krastavce, patlidžan, pekmez, med, aroniju, lubenice i ruže. 

Sve prodaju na kućnom pragu

Tijekom sezone plodove prodaju u svježem stanju, a od viška prave sokove, džemove, ajvare i druge tradicionalne prehrambene proizvode. Sve što ovi vrijedni ljudi proizvedu, prodaju na kućnom pragu, navodi Dnevni Avaz

Sve više proizvođača odlučuje se za direktnu prodaju

Kupci im dolaze iz Srebrenice, Bratunca, ali i gradova Federacije BiH. "Kupuju u manjim i većim količinama, tako da pred kraj jeseni nemamo zaliha naših proizvoda", otkriva Avdo, a Fikreta dodaje da kupci uz paradajz, papriku i mrkvu najviše traže sok od aronije, ajvar i med

Ko ne voli žene, ne voli ni ruže

Tu su i inozemni turisti koji znaju za njihove proizvode pa kupe koliko mogu ponijeti. Fikreta kaže, nikada nije imala "reklamaciju" za kvalitet i pakovanje. 

Osim voća i povrća, Sandžići u plasteniku uzgajaju i ruže. Ne, ne prave od njih sirup, već ih Avdo prodaje po srebreničkim ulicama tri dana u tjednu, a uz poruku "ko ne voli žene, ne voli ni ruže". Zna privući kupce pa se kući vrati s novcem i bez ruža. Pored toga ima i veće narudžbe, a najviše ih proda obilazeći općinske i druge institucije kada su vjerski i državni praznici. 


Tagovi

Uzgoj povrća Uzgoj ruža Uzgoj aronije Fikreta Sandžić Avdo Sandžić Prodaje ruže Direktna prodaja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.