Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaj za eko proizvodnju
  • 19.04.2018. 07:30

Ogromna sredstva na ekološku poljoprivredu ulaže - Danska!

Danska želi povećati broj poljoprivrednika koji žele proizvoditi na ekološki način. Zato će u njih uložiti čak 147 miliona eura!

Foto: Pixabay/beahohl
  • 170
  • 11
  • 0

Danska vlada će u petak predstaviti novi plan financijskog ulaganja u organsku poljoprivredu vrijednu 1,1 milijardu kruna (147 miliona eura). Ključni element u poticajnom paketu je povećati broj poljoprivrednika koji žele proizvoditi na ekološki način. Stoga će biti uloženo 1,1 milijardi kruna u 2018. i 2019. godini kako bi poljoprivrednicima pomogli prebaciti se na ekološku proizvodnju.

Danska rekorder u eko proizvodnji i spremna za globalni uspjeh

Ministar za hranu i okoliš, Esben Lunde Larsen izjavio je da je potražnja za danskim eko proizvodima velika. "Osjeća se velika potražnja danskih potrošača za eko proizvodima. Zapravo, imamo najveće domaće tržište na svijetu, s više od deset posto domaće hrane na tržištu", rekao je Larsen.

No, prema finans.dk, potražnja za danskim organskim proizvodima nije ograničena samo na matičnu zemlju. "Što se tiče izvoza, vidimo mogućnosti u dijelovima svijeta gdje raste srednja klasa pa je i potražnja za ovakvim proizvodima sve veća. To se posebno osjeti u Kini", rekao je ministar.  

Potpora koju financira država za prelazak u ekološku poljoprivredu nužna je zbog visokih troškova i vremena potrebnog za pojedine poljoprivrednike. Larsen je također izjavio da i dalje ima mjesta za tradicionalne poljoprivrednike i konvencionalnu proizvodnju te da će njihove potrebe i dalje uzimati u obzir.  

Podsjetimo, nezvanični podaci govore da na području Federacije BiH postoji oko 70 organskih proizvođača, a u Republici Srpskoj je identificirano 26 proizvođača koji se bave organskom poljoprivrednom proizvodnjom, najviše u oblasti ljekovitog bilja i bobičastog voća.

Po prvi put smo izvezli preko milijardu KM poljoprivredno - prehrambenih proizvoda

Međutim, potencijali u ovom sektoru su znatno veći, što je prepoznato i okvirnim Strateškim planom ruralnog razvoja BiH koji posebnom mjerom daje podršku organskoj proizvodnji, zaštiti okoliša i smanjenju utjecaja klimatskih promjena te uvodi zasebnu podmjeru koja se odnosi na podršku proizvodnji, certifikaciji i kontroli organske proizvodnje u skladu sa najboljim praksama, odnosno EU zahtjevima tržišta. 


Tagovi

Eko proizvodnja Organska proizvodnja Ulaganje Poticaj Danska Esben Lunde Larsen


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]