Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara BiH
  • 17.04.2018. 12:30

Po prvi put smo izvezli preko milijardu KM poljoprivredno - prehrambenih proizvoda

Med, organska proizvodnja i izvoz poljoprivredno - prehrambenih proizvoda - bile su teme sjednice Vijeća ministara BiH.

Foto: Bigstockphoto/Eldar Nurkovic
  • 120
  • 7
  • 0

Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj (ponedjeljak) sjednici usvojilo je Analizu trgovinske razmjene poljoprivredno - prehrambenih proizvoda za period 2012.- 2017. godina u kojoj se navodi da je izvoz ovih proizvoda iz BiH prošle godine prvi put premašio milijardu KM.

Praktično je izvoz porastao za osam posto u odnosu na prethodnu godinu, čime je do sada ostvarena i najveća vrijednost izvoza iz Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju.

Razmjena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prethodnoj godini imala je najveće ostvarene vrijednosti u posljednjih šest godina, što je praćeno smanjenjem deficita u iznosu tri posto. Ukupan bilans razmjene poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima sa inostranstvom na godišnjem nivou iznosi u prosjeku oko 3,5 milijarde KM.

Najzastupljeniji proizvodi 

Najznačajniji proizvodi koji su zastupljeni u izvozu su masti i ulja, voće, mlijeko i mliječni proizvodi, šećer i proizvodi na bazi šećera, žitarice i brašno, voda, povrće, kao i proizvodi mlinske industrije i meso.

Proizvodi mlinske industrije prvi put su prošle godine zabilježili suficit u robnoj razmjeni u iznosu 2,4 miliona KM, što praktično znači da je ostvarena vrijednost izvoza veća od vrijednosti uvezene robe.

Najznačajniji partner EU, ali i Turska te Rusija

"EU je naš najznačajniji partner kada je riječ o razmjeni poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, i to prvenstveno zbog trgovine sa Republikom Hrvatskom", ističu u priopćenju te dodaju da je tokom posljednjih godina sve značajniji plasman poljoprivrednih proizvoda BiH i na druga tržišta, prije svega sa EFTA grupacijom, sa kojima BiH ostvaruje suficit u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima. 

Suficit se ostvaruje i sa Republikom Turskom i praćen je konstantnim povećanjem izvoza, što ilustriraju podaci iz 2017. kada je suficit iznosio 22l milion KM, a izvoz je bio veći od 290 miliona KM.

U grupi trećih zemalja, Ruska Federacija je najznačajnije tržište, gdje se bilježi stalni porast vrijednosti izvoza, prije svega voća i povrća.

Udvostručen rast organskih proizvoda

Na sjednici je usvojena i Informacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o vanjskotrgovinskom poslovanju u oblasti organske proizvodnje u Bosni i Hercegovini koja pokazuje trend rasta izvoza organskih proizvoda u posljednje tri godine te naglašava značaj potencijala za njen daljnji razvoj.    

Tako je 2015. godine izvoz organskih proizvoda iz BiH iznosio dva miliona eura, u 2016. godini 3,5 miliona eura, dok je izvoz u 2017. godini, u odnosu na 2015. udvostručen i iznosio je četiri miliona eura. Države u koje se organski proizvodi pretežno izvoze su Njemačka, Holandija, Danska, Italija, Švedska i Švicarska.

Vrijednost organskih proizvoda koji su plasirani na bh. tržište u 2015. godini, prema raspoloživim podacima, iznosila je 0,3 miliona eura.

I dalje malo zemljišta iskorišteno na organsku proizvodnju

U posljednjih pet godina u BiH je gotovo udvostručena površina zemljišta pod organskom proizvodnjom, i  to sa 343 ha u 2011. godini na 659 ha u 2017. godini, ali  ovo i dalje predstavlja malo više od 0,03 posto ukupnog obradivog zemljišta.

Nezvanični podaci govore da na području Federacije BiH postoji oko 70 organskih proizvođača, a u Republici Srpskoj je identificirano 26 proizvođača koji se bave organskom poljoprivrednom proizvodnjom, najviše u oblasti ljekovitog bilja i bobičastog voća.

Međutim, potencijali u ovom sektoru su znatno veći, što je prepoznato i okvirnim Strateškim planom ruralnog razvoja BiH koji posebnom mjerom daje podršku organskoj proizvodnji, zaštiti okoliša i smanjenju utjecaja klimatskih promjena te uvodi zasebnu podmjeru koja se odnosi na podršku proizvodnji, certifikaciji i kontroli organske proizvodnje u skladu sa najboljim praksama, odnosno EU zahtjevima tržišta. 

Stoga će Ministarstvo vanjske  trgovine i ekonomskih odnosa, u saradnji s nadležnim organima entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH, nastaviti aktivnosti u cilju unapređenja uvjeta vanjskotrgovinskog poslovanja i izvoza organskih proizvoda.

Nastavlja se kontrola meda u BiH

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine kontinuirano će, u okviru svojih nadležnosti u saradnji s nadležnim organima BiH, entiteta, Brčko Distrikta BiH, i u narednom periodu provoditi sve neophodne aktivnosti u vezi s planiranjem, pripremom i provođenjem monitoringa kvaliteta meda na tržištu BiH.

Zaključeno je ovo tokom razmatranja Izvještaja o provedenom monitoringu kvaliteta meda na tržištu BiH  u kojem se navodi da je u 2017. godini analizirano ukupno 100 uzoraka meda, od kojih 52 nisu bila u skladu s važećim propisima u BiH.

Među uzorcima 72 su uzeta iz meda domaćeg porijekla, od kojih 42 nisu u skladu s bh. propisima. Od 28 uzoraka uzetih iz uvoznog meda 10 nije odgovaralo važećim bh. propisima. Razlozi neusklađenosti su bili povećan sadržaj hidroksimetilfurfurola (HMF), niska aktivnost dijastaze, smanjen sadržaj redukovanih šećera, kao i odstupanja vrijednosti za električnu provodljivost, sadržaji saharoze i mineralnih te materija nerastvorivih u vodi, dok dva uzorka meda nisu imala deklaraciju. 


Tagovi

Izvoz Uvoz Organska proizvodnja Kontrola meda Vijeće ministara


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]