Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska poljoprivreda
  • 23.10.2023. 13:30

Odzvonilo sjemenu iz kesica - do kraja godine novi zakon

Novim regulativama u organskoj proizvodnji u RS neće biti dozvoljeno da se koristi sjemena povrća iz kesica, iako na njima bude pisalo da sjeme nije tretirano.

Foto: AK grafika
  • 238
  • 21
  • 0

U Republici Srpskoj bi do kraja ove godine trebalo da bude usvojen novi zakon o organskoj poljoprivredi koji će biti usklađen sa regulativama Evropske unije iz ove oblasti. Proizvođače čekaju sve strožiji uslovi za dobijanje sertifikata.

Novim uredbama Evropske unije 848 i 625 predviđena je grupna sertifikacija koja će pomoći ukrupnjavanju i standardizovanju proizvodnje, odnosno, omogućiće i malim proizvođačima da se kroz nju pojave na EU tržištu.

Novi sertifikati

Zadruge će, kao pravna lica, biti važne za izvoz organskih proizvoda jer udruženja nemaju status pravnih lica i ne mogu da izvoze organske proizvode. Novi sertifikati biće u upotrebi od 1. januara 2024. godine, rekla je Dragana Zec, načelnica Odjeljenja za organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

"Novim zakonom predviđeno je i formiranje savjetodavnog odbora u Republici Srpskoj za podršku proizvođačima, kao i izrada desetak podzakonskih akata u narednoj godini. Takođe, izvoznici će biti dužni da Odjeljenju za organsku proizvodnju dostavljaju podatke o evidenciji izvoza", ističe Zec.

Sredstva koja će da se koriste za zaštitu biće skuplja, naglasila je Marušić-Lisac (Foto: Bojan Kecman)

Direktorica firme "Biotechnicon", Ana Marušić-Lisac, istakla je kako će evropske regulative u vezi s organskom proizvodnjom, u budućnosti biti složenije i strožije i da će zemljama sa manje od 10 miliona stanovnika biti teško da ispune sve zahtjeve.

U budućnosti će organska poljoprivreda biti sve dominantnija

"Plan upravljanja organskom proizvodnjom biće komplikovaniji i zato će ključnu ulogu imati savjetodavne službe. Takođe, sve više će da se zabranjuju pesticidi koji se koriste u konvencionalnoj proizvodnji, a sredstva koja će da se koriste za zaštitu biće skuplja, jer će da budu dozvoljena u organskoj proizvodnji", naglasila je Marušić-Lisac.

Sjemena iz kesica

Novim regulativama neće biti dozvoljeno da se koristi sjemena povrća iz kesica kupljenih u poljoprivrednim apotekama, iako na njima bude pisalo da sjeme nije tretirano. Proizvođači će morati da koriste vlastito sjeme i rasad ili da im ih proizvede neko ko je registrovan za proizvodnju organskih sjemena i rasada.

Ova mjera može biti ograničavajuća za mnoge farmere jer malo koji rasadnik koji je registrovan za organsku proizvodnju proizvodi vlastita sjemena.

Naslovna fotografija: Depositphotos/tonodiaz/Bojan Kecman


Tagovi

Dragana Zec Ana Marušić-Lisac Zakon o organskoj poljoprivredi Sjeme iz kesica Biotechnicon Uredbe EU


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.