Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • prirodna đubriva
  • 06.08.2021. 10:00

Napravite kvalitetno organsko đubrivo pomoću kalifornijskih glista

Kada koristimo stajsko đubrivo moramo biti oprezni jer su neka od različitih životinjskih vrsta, različito rastvorljiva što je značajan parametar pri ishrani glista.

Foto: Maja Celing Celić
  • 328
  • 15
  • 0

Danas se veoma cijeni organska proizvodnja hrane, što podrazumijeva i proizvodnju organskog đubriva. U svijetu, ali i kod nas nije nikakva novost proizvodnja kvalitetnog i prirodnog, đubriva uz pomoć kalifornijskih glista. 

Najveći evropski proizvođači su Holandija, Španija i Italija. Zemlje koje se bave njihovim uzgojem ostvarile su odlične rezultate u svim granama poljoprivrede, ali i pozitivno dejstvo na životnu sredinu zato što iskoriste organski otpad koji gliste svojom preradom vraćaju u prirodu, bez štetnih posljedica. 

Na šta obratiti pažnju ?

Prema riječima Duške Radaković, iz PSSRS, ovom proizvodnjom se prerađuje otpad koji bi u svakom slučaju završio na parcelama. U našoj zemlji samo mali broj lokalnih zajednica odvaja onaj organski, koji ako se ne izdvoji na odgovarajući način, može izazvati negativne efekte po atmosferu. 

"Kao hrana za gliste može poslužiti razgrađena piljevina, pokošena trava, ali i papir. Takođe je i stajnjak izuzetno dobro hranivo za njih, tačnije, mikroorganizmi koji razgrađuju to đubrivo", savjetuje Radaković. Podsjeća da primjenom humusa od glista, u velikoj mjeri obogaćujemo tlo, koje onda bolje zadržava vodu. Poboljšava se i aeracija, poroznost, tekstura a smanjuje se erozija.

Ukoliko se namjeravamo baviti uzgojem kalifornijskih glista, potrebno je voditi računa o

  • izboru mjesta;
  • neophodnoj opremi;
  • gradivnom materijalu;
  • adekvatnoj pripremi podloge i 
  • izboru mjesta.

Kako kaže ovaj stručnjak, teren gdje se odvija proizvodnja mora biti zaštićen od vjetra, da se u blizini ne odvija saobraćaj, kao i da ima mogućnost odvođenja oborinskih voda bez obzira na njegov nagib. Preporuka je da se izbjegava i blizina četinarskih, hrastovih i orahovih šuma. Obezbjediti do 90 odsto relativne vlage zraka i zaštitu od sunca. 

Održavati pH podloge od pet do devet

Kako bi se podloga odgovarajuće pripremila, trebalo bi je dva mjeseca unaprijed napraviti i unutra staviti materijal, odnosno, otpatke, stajnjak i drugi materijal, u cilju njenog što boljeg sazrijevanja, ali i da bi je gliste mogle odmah konzumirati. 

"Hranu usitniti i svakih mjesec dana prevrnuti, da bi vazduh podstakao razgradnju. Poljoprivrednici treba da vode računa koje stajsko đubrivo upotrebljavaju (goveđi, konjski i sl.) jer neke vrste poput zečijeg stajnjaka mogu odmah da se koriste za ishranu glista zato što imaju manje amonijaka i soli", kaže Radaković.

Imajte na umu da su optimalni uslovi za uzgoj kalifornijskih glista, temperatura od 15 do 20 °C, relativna vlažnost od 80 do 90 procenata i pH vrijednost u intervalu 5 - 9. Niže vrijednosti pogodne su za razvoj gljivica koje su kvalitetne glistama, a one više odgovaraju razvoju bakterija. Održavanjem prosječne pH doprinosi se konzervaciji azota u podlozi i smanjuje se opasnost za gliste, od isparavanja amonijaka. Preporuka je da se doda kreč ako se utvrdi da je kiselost povećana i to rasipanjem 200 do 300 grama po leglu. 

Očistite jednostavno humus od glista

Kada koristimo stajsko đubrivo moramo biti oprezni jer su neka od različitih životinjskih vrsta, različito rastvorljiva što je značajan parametar pri ishrani glista. Najpogodniji je goveđi stajnjak jer je on najlakše probavljiv samo je potrebno da "odleži" dva do tri mjeseca.

Kada je riječ o konjskom, on je dobar toplotni izolator jer sporo sazrijeva pa ga je iz tog razloga poželjno miješati sa ostalim sastojcima, usljed niskog sadržaja proteina i minerala. Stajnjak od peradi nije preporučljiv zbog dugog perioda sazrijevanja te ga je potrebno miješati sa drugim materijalima u odnosu deset odsto stajnjaka sa 90 procenata organskih otpadaka.

Ostali materijali koji se koriste u ishrani su: papir, karton, opalo lišće, slama i drugi. Treba izbjegavati treset od četinara, lišće oraha jer sadrži prirodni herbicid, kao i hrasta (sadrži tanin). Od papira izbjegavati kolor promotivni papir. Mogu se upotrijebiti još i drvena strugotina, piljevina, kora ali se moraju miješati sa organskim otpadom zbog sporog razlaganja odnosno puno vremena je potrebno da se dovedu u fazu raspadanja.

Kako uzgajati kalifornijske gliste u kućnim uslovima?

Kako smo ranije pisali, glistama je potrebno oko tri mjeseca da iskoristite sav papir i otpatke od hrane kako bi sve to pretvorile u kvalitetno đubrivo, odnosno humus. Da biste očistili humus od glista, pomjerite ga na jednu polovinu posude, kako bi drugi dio bio slobodan. 

Na praznu polovinu na dno stavite novi red novinskog papira ili lišća, preko toga malo zemlje i otpatke hrane, a gliste će same preći sa iskorištenog đubriva na novo. Ovo novodobijeno miješate sa zemljom u odnosu 1:4 ili jednostavno posipate po površini tla ili u saksije.


Tagovi

Organsko đubrivo Kalifornijske gliste Duška Radaković Organski otpaci Priprema podloge Goveđi stajnjak Humus Optimalni uslovi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.