• Zdrava hrana
  • 16.06.2019. 10:30

Kako uzgajati kalifornijske gliste u kućnim uslovima?

Gliste se uzgajaju u zrelom stajnjaku, a one ga, hraneći se njime razlažu, dok ostatak koji im ne treba izbacuju iz organizma i tako se dobija humus. Stajnjak je glistama i hrana i mjesto boravka. No, ne morate imati stajnjak da biste nahranili gliste i dobili humus.

Foto: Depositphotos/morozicoff@yandex.ru
  • 4.084
  • 82
  • 0

Danas se veoma cijeni organska proizvodnja hrane, što podrazumijeva i proizvodnju organskog đubriva. U svijetu, ali i kod nas nije nikakva novost proizvodnja kvalitetnog i prirodnog, đubriva uz pomoć crvenih kalifornijskih glista. 

Ukoliko niste profesionalac, možete i sami uz pomoć ovih specijalnih glista da oplemenite zemljište i napravite kvalitetan humus.  Za razliku od kišnih i ostalih glista, koje naprave rupe u zemljištu, kalifornijske su zapravo prirodni "reciklatori", jer žive blizu površine i na taj način pomažu pri rastvaranju organskih materija.

Kalifornijske gliste u toku dana pojedu hranu od pola svoje težine. Dok jedu, izbacuju posebnu materiju vrlo mrvljivu koja liči na granulice i veoma su bogate nutrijentima. Đubrivo koje ste dobili je zapravo mješavina tog otpada od glista i rastvorenog organskog đubriva. Dobijanjem ovog đubriva pospješujete rast bilja koje postaje otpornije na gljivične bolesti i generalno je otpornije. 

Humus je odličan za voće, povrće, i cvijeće

Prednosti koje donosi ovaj vid prehrane plodnog tla su mnogobrojne. Prvenstveno humus je odličan ukoliko se bavite proizvodnjom voća, povrća, i cvijeća. Gliste se uzgajaju u zrelom stajnjaku, a one, hraneći se njime razlažu ga, dok ostatak koji im ne treba izbacuju iz organizma i tako se dobija humus. Stajnjak je glistama i hrana i mjesto boravka.

Ukoliko želite da napravite svoj mini stajnjak, trebalo bi da znate da postoje dvije vrste proizvodnje - otvoreni i zatvoreni. Za gajanje glista iz hobija, koji kasnije može da izraste u profi biznis sve što vam je potrebno jesu gliste i pravljenje stajnjaka zatvorenog tipa. A kako biste pokrenuli sopstvenu proizvodnju trebalo bi da ispunite nekoliko uslova i to da odaberete mjesto za uzgoj, pripremite materijal, kupite i pripremite podlogu.

Kako koristiti glistenjak - humus kalifornijskih glista

Za ovo vam ne treba previše novca, jer kompost sa kalifornijskim glistama možete sami da napravite od otpada. A najčešće se koriste ostaci nakon čišćenja povrća za kuhanje, soc od kafe i ostali organski otpad biljnog porijekla iz domaćinstva. 

Kako napraviti svoju posudu sa đubrivom?

Potrebna vam je jedna plastična posuda u obliku kvadra zapremine od oko 50 litara. U njoj ćete moći da stavite dovoljno đubriva za jednu manju baštu ili za omanje domaćinstvo. Kada ste nabavili posudu, na njenom dnu izbušite 30 rupica prečnika od 0,5 centimetara u jednakom razmaku. 

Izbušite i dva horizontalna reda rupica na stranicama posude, gdje će razmak između njih biti 3,5 do 4 centimetra, a između redova 5. Prvi red trebalo bi da stoji na 7, 5 centimetara ispod vrha posude. Kada ste izbušili rupe i naj taj način napravili ventilaciju, na posudu stavite poklopac, a između poklopca i posude postavite daščice ili cigle kako bi vazduh lakše cirkulisao. Ukoliko nemate poklopac, može vam poslužiti i stara velika tepsija, koja bi trebalo da bude duboka kako bi primila višak vode koji curi iz posude sa glistama. Preporuka je da se jedanput sedmično opere poklopac. Ovu posudu treba da držite daleko od direktnih sunčevih zraka, ali i na mjestu gdje nema zimi zamrzavanja. Idealna temperatura je 23 °C.

Kalifornijske gliste vole da žive u opalom lišću, a ako nemate uslova za to, dobro će vam doći i vlažan papir. Uzmite novinsku hartiju, natopite je vodom u posebnoj posudi, zatim iscjepkajte na komadiće, iscijedite, izgužvajte i stavite na dno posude. Preporuka je da napunite dvije trećine posude vlažnim papirom. 

Gliste možete hraniti sa dvije vrste otpada

Ukoliko imate, ubacite u posudu suvo lišće i preko njega sipajte šolju zemlje iz bašte. Nakon toga ubacite gliste, i rasporedite ih jednako po površini, poklopite poklopcem koji na sebi takođe ima rupice. Koliko ćete glista staviti zavisi od vas i vaše proizvodnje. Primjera radi, 450 grama glisti sedmično pojede blizu 1,6 kilograma otpadaka hrane. Organski otpad stavljajte isjeckan na površinu posude. Ne stavljajte previše vruć niti previše hladan otpad. 

Gliste možete hraniti sa dvije vrste otpada: smeđim (kartonske kutije od jaja, papir, suvo lišće) i zeleni, (svim ostacima od povrća, kruh, kuhana tjestenina, ljuske jaja, vrećice čaja, uvelo cvijeće).

Nikada, ali nikada nemojte da ubacujete kuvanu hranu ili začinjenu hranu, mlijeko i mliječne proizvode, kosti ili meso. Kore limuna, narandže i grejpa se takođe, ne preporučuju, jer ne prijaju glistama. 

Koliko traje proizvodnja?

Kalifornijskim glistama je potrebno oko tri mjeseca da iskoristite sav novinski papir i otpatke od hrane kako bi sve to pretvorile u kvalitetno đubrivo, odnosno humus. Da biste očistili đubrivo od glista, pomjerite đubrivo na jednu polovinu posude, kako bi druga polovina bila slobodna. 

Na praznu polovinu na dno stavite novi red novinskog papira ili lišća, preko toga malo zemlje i otpatke hrane, a gliste će same preći sa iskorišćenog đubriva na novo. Ovo dobijeno đubrivo miješate sa zemljom u odnosu 1:4 ili jednostavno posipate po površini zemlje ili u saksije.


Tagovi

Kalifornijske gliste Đubrivo Humus Otpad Stajnjak


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je otvorena izložba učeničkih i studentskih fotografija na temu "tradicija moga kraja" u čijem su fokusu poljoprivreda, proizvodnja hrane i seoska kultura. Postavka se nalazi u Dječijoj kući Novo Sarajevo na Grbavici, a može se pogled... Više [+]