Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malč od vune
  • 17.05.2020. 07:30

Nakon šišanja ne bacajte ovčju vunu - iskoristite je za malčiranje

Iskusni vrtlari ističu nekoliko prednosti korištenja vune. Njome se dobro prekrivaju gredice i učinkovito se sprječava rast korova. Vuna umanjuje evaporaciju i smanjuje potrebe za navodnjavanjem, a uz to, osigurava povoljnu strukturu tla te sprječava stvaranje pokorice. 

Foto: Julijana El Omari
  • 671
  • 54
  • 1

Nekada se ovčja vuna koristila za mnoge svrhe, a danas je ovaj nusprodukt u uzgoju ovaca najčešće smetnja. Iako se o tom materijalu govori kao odličnom izolatoru u građevinarstvu, otkup nije zaživio pa je uzgajivači najčešće bacaju ili pale. No, ona se itekako dobro može iskoristiti u povrtarstvu.

Pred kraj proljeća, kada se tlo već dovoljno zagrijalo, poželjno je prekriti ga zaštitnim slojem tzv. malčem. Ova metoda koristi se još od davnina, a želimo li  svoj vrt održavati po načelima ekološkog uzgoja, tako da čuvamo tlo i život u njemu, onda je prekrivanje tla organskom masom (slamom, piljevinom, usitnjenom korom drveta, sijenom, suhim lišćem ili vunom) najbolji način za povećanje i čuvanje njegove plodnosti, ali i zadržavanja vlage i spriječavanja rasta korova.

Najvažnije je to da se organske metode s vremenom kompostiraju te tako popravljaju kvalitet tla i pospješuju rast biljaka. Prije njegova postavljanja, treba dobro očistiti tlo od korova jer će u suprotnom on nastaviti s rastom i izbijati kroz pokrov.

Osigurava povoljnu strukturu tla

Iskusni vrtlari ističu nekoliko prednosti korištenja vune u vrtlarstvu. Njome se dobro prekrivaju gredice i učinkovito se sprječava rast korova. Vuna umanjuje evaporaciju i smanjuje potrebe za navodnjavanjem, a uz to, osigurava povoljnu strukturu tla te sprječava stvaranje pokorice. 

S obzirom na to da je dobar izolator, umanjuje temperaturne oscilacije u površinskom sloju zemljišta i osigurava povoljniju temperaturu za rast biljaka. Razgradnjom otpušta hranjive materije.

Koje materijale koristiti za malčiranje?

Rezultati istraživanja koje je bilo sprovedeno u Americi u proizvodnji povrća u gredicima gdje se vuna stavljala u debljini sloja od 10 do 15 cm, pokazali su znatno veći prinos patlidžana (i do četiri puta) bili s gredica prekrivenim ovim materijalom, od onih s kontrolnih gredica. Takođe, prekrivene biljke su bile znatno bujnije i tamnijeg lišća što upućuje na bolju snabdjevenost azotom. Isto tako, štete od divljači uočene su samo na gredicama koje nisu bile njome tretirane. 

Osim toga, u ovakvim je vrtovima manje probleme s puževima, navode Agronovinite, što im posebno važno kod uzgoja zelene salate i kupusnjača. 

Neoprana ovčja vuna najbolji prekrivač

Najjednostavniji i najjeftiniji način upotrebe ovčje jest korištenje u izvornom obliku, bez pranja i prerade, u neposrednoj blizini mjesta striže.

Prirodnim materijalima malčirajte paradajz i istovremeno obogatite tlo

"Ne koristim nikakve pesticide i vještačke preparate. Đubrim samo kompostom, a za malč koristim ovčju vunu koju nabavljam od naših domaćih pastira. Zahvaljujući njoj, nemam problema s bolestima, a paradajz sam imala sve do novembra za razliku od nekih poljoprivrednika kojima je jedva uspjeo i u avgustu", rekla je poljoprivrednica Katrin Tsanev i dodaje kako ovu metodu osim u proizvodnji paradajza koristi i za paprike, kupus, salatu, grah, tikvice krastavce i jagode. 


Tagovi

Malčiranje Vuna Organska metoda Izolator Korovi Prinosi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]