Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 05.01.2022. 09:00

Na snagu stupila nova pravila za organsku proizvodnju u Evropskoj uniji

Pooštren je odnos prema proizvođačima iz trećih zemalja koji će se morati pridržavati istog skupa pravila kao i organski proizvođači u EU.

Foto: Depositphoto/rossosiena
  • 152
  • 44
  • 0

Novi zakonski okvir koji reguliše organsku poljoprivredu u Evropskoj Uniji stupio je na snagu od 1. januara 2022. godine. Ovaj sektor brzo raste, a ova je uredba osmišljena tako da osigura fer konkurenciju za poljoprivrednike uz sprečavanje prevara i održavanje povjerenja potrošača.

Čitav je niz rješenja koja će pomoći i olakšati funkcionisanje organskim proizvođačima, ali i dati sigurnost potrošačima. Nova pravila se prvenstveno odnose na proizvodnju, sistem kontrole, proizvođače u trećim zemljama, listu proizvoda i drugo.

Pooštren odnos prema proizvođačima iz trećih zemalja

Pojednostavit će zakonsku regulativu kada je u pitanju proizvodnja kroz postepeno ukidanje brojnih izuzetaka. Ono što je bitno napomenuti je da će sistem kontrole biti ojačan zahvaljujući strožim mjerama predostrožnosti i provjerama duž cijelog lanca snabdijevanja.

Novost je i da će se pooštriti odnos prema proizvođačima iz trećih zemalja koji će se morati pridržavati istog skupa pravila kao i organski proizvođači u EU.

Takođe, proširena je lista proizvoda ove vrste pa (so, pluto, pčelinji vosak, mate, lišće vinove loze, palmina srca) i sadrži dodatna pravila proizvodnje (npr. za jelene, zečeve i živinu).  Za male poljoprivrednike sertifikacija će biti lakša zahvaljujući novom sistemu grupnog označavanja. Primjenjivaće se ujednačeniji pristup smanjenju rizika od slučajne kontaminacije pesticidima, a postepeno će se ukidati izuzeća za proizvodnju u razgraničenim lejama u plastenicima.

Akcioni plan

U martu 2021.godine Komisija je pokrenula organski akcioni plan za Evropsku uniju koji predviđa postizanje cilja Evropskog zelenog dogovora od 25% poljoprivrednog zemljišta pod organskom poljoprivredom do 2030. godine.

Sam plan se sastoji od 23 akcije podijeljene u tri osi. Prvom se želi stimulirati potražnju i osigurati povjerenje potrošača, drugom stimulirati konverziju i ojačati cijeli lanac vrijednosti, a posljednjom se želi pokazati da organska poljoprivreda može doprinjeti održivosti okoliša.

Treba napomenuti da je novi set pravila za ekološku poljoprivredu, odobren 2018. godine nakon dugogodišnjih pregovora između zastupnika u Europskom parlamentu i ministara poljoprivrede, osmišljen kako bi osigurao pošteno tržišno natjecanje, istodobno spriječio prijevare i održao povjerenje potrošača u sektor koji se brzo mijenja i raste. 

Nova je uredba prvotno trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2021., ali je zbog pandemije dogovorena odgoda do 1. siječnja 2022. 


Tagovi

Organska poljoprivreda Pravila Uredba Palmina srca


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jagorčevina i visibabe.