Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka proizvodnja
  • 07.12.2020. 16:45

Uredba o eko proizvodnji prolongirana za još jednu godinu

Pandemija bolesti Covid-19 dovela je do izvanrednih okolnosti koje zahtijevaju znatne napore ekološkog sektora, stoji u objašnjenju.

Foto: Depositphotos/Jim_Filim
  • 340
  • 5
  • 0

Odlučeno je kako će primjena nove Uredbe o ekološkoj proizvodnji i označavaju ekoloških proizvoda, a koja je trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2021., biti prolongirana za još godinu dana. Razlog je pandemija SARS-CoV-2. 

Podsjetimo, pravila na koja se odnosi taj dokument, odobrena su još u 2018. godini, a trebala su pojednostaviti postojeći sustav označavanja i stavljanja u promet eko proizvoda te stvoriti ravnopravne uvjete za proizvodnju i uvoz u EU. Njome se htjelo uskladiti standarde primjenjujući jedan sustav na sve poljoprivrednike u EU, ali i izvan nje te svim kupcima pružiti jednako jamstvo kvalitete, odakle god hrana dolazila.

Potrebno je više vremena

U svibnju ove godine zastupnici u Odboru za poljoprivredu Europskog parlamenta (COMAGRI) tražili su više vremena kako bi se osiguralo postavljanje ovog složenog i poboljšanog sustava, a i da bi države članice mogle napraviti kvalitetniju prilagodbu i uspješan prijelaz.

Europska komisija je u rujnu pokrenula javno savjetovanje o budućem akcijskom planu za ekološku poljoprivredu te je također predloženo da se odgodi stupanje na snagu spomenute uredbe.

Naučite sve o ulozi i značaju ekološke proizvodnje

Prijedlog je usvojen te je ona prolongirana. U dokumentu se pojašnjava kako je "pandemija bolesti Covid-19 dovela do izvanrednih okolnosti koje zahtijevaju znatne napore ekološkog sektora, a koje se nisu mogle razumno predvidjeti u vrijeme donošenja Uredbe."

Kako bi se osiguralo neometano funkcioniranje ovog sektora, pružila pravna sigurnost i izbjegao mogući poremećaj tržišta, u EK smatraju kako je potrebno odgoditi datum početka njezine primjene, a prijedlog je za još jednu godinu, odnosno do 1. siječnja 2022. 


Tagovi

Uredba Eko proizvodnja Europska komisija Ekološka poljoprivreda Odgoda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.