• Zaštita jagoda
  • 20.05.2019. 09:00

Na cvjetovima jagoda se pojavila štetočina Anthrenus pimpinellae - kako je suzbiti

Na cvjetovima jagoda otkriveno je prisustvo Anthrenus pimpinellae u velikom broju. Odrasle jedinke ove vrste se hrane polenom i nektarom, a suzbijaju se biljnim pripravcima.

Foto: Ranka Vojnović
  • 509
  • 210
  • 0

Ova godina je veoma teška za sve baštovane i poljoprivrednike. Osim hladnog i nepredvidivog vremena pojavile su se mnoge štetočine koje ranije nisu pričinjavale štete, jer su bilie malobrojne, ali su se pojavili insekti kojih ranije nije bilo na baštenskim biljkama.

Anthrenus pimpinellae

Ova vrsta insekta je prisutna u Evropi, sjevernoj Africi, Aziji, a proširila se i na područje Sjeverne Amerike.  U Evropi je poznata pod nazivom Bird nest carpet beetle.

Na našim prostorima je najčešće ne primjećujemo, ali ove godine odrasli insekti su se pojavili u velikom broju na cvjetovima jagode gdje pričinjavaju veliki štete. Anthrenus pimpinellae pripada rodu Anthernus i porodici Dermestidae kojoj pripadaju slaninari i muzejske bube.

Zbog malih tjelesnih dimenzija teže se uočavaju. Dužina tijela je najviše do 4,5mm. Lako se prepoznaje po karakterističnoj obojenosti tijela, pronotuma i pokrioca. Crna, bijela, smeđa, crveno-smeđa i bijela čine karakteristične šare. Obično se na sredini pokrioca nalazi šira bijela pruga na kojoj su prisutne crne mrlje koje se spajaju u jednu mrlju kada su pokrioca skupljena. Na kraju pokrioca su bijele mrlje, na svakom pokriocu po jedna mrlja.

Uvlače se i u kuću

Ponekad larve Anthrenus pimpinellae možemo pronaći u unutrašnjosti naših kuća i objekata. Larve se poput larvi drugih pripadnika porodice Dermestidae skrivaju po tamnim uglovima, u ormarima, ispod tepiha, u namještaju, u kokošinjcima. Ima ih svuda gdje ima kose i perja. Idealno skrovište za njih su gnijezda ptica i živine, gnijezda miševa. Najčešće ih možemo pronaći u gnijezdima običnog vrapca i drugih ptica.

Odrasle jedinke se pojavljuju od sredine maja do početka juna i kratkotrajno se hrane na cvjetovima. Za ishranu koriste polen i nektar iz cvjetova. Obično se ne smatraju štetočinama koje pričinjavaju velike štete na cvjetovima uzgajanog bilja, ali ove godine su se pojavili u iznimno velikom broju i to posebno na cvjetovima jagode.

Najveće štete pričinjavaju larve koje uništavaju mogo raznih predmeta: jastuke, posebno ako su ispunjeni perjem, krznenu odjeću i druge predmete, vunenu odjeću, vunene prekrivače, kožnu odjeću, prekrivače, namještaj.

Osim šteta koje pričinjavaju, larve mogu izazavati alergije kod ljudi, posebno kod male djece. Javlja se crvenilo, svrab, upaljena kožu. Takođe, mogu djelovati iritantno na disajne organe.

Održavanje higijene i prirodni preparati osnova suzbijanja

Odrasle jedinke kada su na cvjetovima bilja mogu se suzbijati raznim prirodnim preparatima. Najefikasniji su se pokazali pripravci na bazi buvača, neema, bijelog luka i čili paprika.

Bijeli luk kralj bašte i voćnjaka - štiti od štetočina i oboljenja

U stambenim objektima, objektima u kojima se drže životinje, proizvodi od vune, kože i perja je najvažnije održavanje higijene. Gnijezda miševa, ptičija gnijezda mogu biti izvor larvi ove štetočine, jer tu imaju mnogo hrane.


Tagovi

Anthrenus pimpinellae Zaštita jagoda Štetočina Bird nest carpet beetle Suzbijanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.