• Organsko FBiH
  • 07.01.2019. 12:30

Milion eura za organsku poljoprivredu u BiH?

Komisija IPA fondova zasjeda, prema očekivanjima Saveza udruženja organskih proizvođača "Organsko FBiH", za dva mjeseca, ali nadaju se da će dobiti zeleno svjetlo.

Foto: Flickr/North Charleston
  • 656
  • 118
  • 1

Savez udruženja organskih proizvođača "Organsko FBiH" s regionalnim partnerima aplicirao je za IPA fondove namijenjene za regionalnu saradnju između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske 2014.-2020. godine sa sjajnim projektom koji bi trebao pomoći regionalnim proizvođačima da izađu na tržište. 

Pomoć cijeloj regiji

Riječ je o projektu ORGANIC + na kojem zajednički rade Klaster za eko-društvene inovacije i razvoj "Cedra" iz Splita, Razvojna agencija Šibensko-kninske županije za koordinaciju i poticanje regionalnog razvoja, Asocijacija organskih proizvođača SBK, Centar za ekonomski i ruralni razvoj iz Laktaša, Klaster "Probaj domaće" iz Podgorice i Inovaciono-poduzetnički centar "Tehnopolis" iz Nikšića.

Prema riječima Sejada Hercega, predsjednika Udruženja "Organsko FBiH", za realizaciju projekta potrebno je 1.086.588,15 eura i bio bi od velike pomoći cijeloj regiji.

"Ruralna područja moraju dobiti centre za razvoj i podršku organskim proizvođačima i, naravno, trebamo napraviti prodajne centre koji će biti uspostavljeni u Šibeniku, Splitu, Banjoj Luci, Mostaru i Podgorici, čime bismo imali prostor da plasiramo svoje proizvode u cijelom regionu", kazao je Herceg.

Sejad Herceg: Potrebna nam je podrška vlasti

Komisija IPA fondova zasjeda, prema njihovim očekivanjima, za dva mjeseca, ali nadaju se da će dobiti zeleno svjetlo. Posebno zato što se na globalnom nivou pridaje velika važnost očuvanju planete Zemlje kroz ekološki uzgoj, a interes za organske proizvode na svjetskom tržištu bilježi porast između 10 i 15 posto.

Krvavo crvena 2018. je iza nas - idemo zajedno u zelenu 2019.

Herceg je skrenuo pažnju na potrebu da vlast više pomogne razvoj organskog poljoporivrednog sektora.

"Imamo dobre ideje, imamo proizvođače koji su savladali sektor organske proizvodnje, certifikacijska tijela koja mogu odobriti organske proizvode i imamo svakako određeni investicioni fond koji će biti upotrijebljen u razvoj organske poljoprivredne proizvodnje. Ali, potrebna nam je podrška vlasti da bismo uspostavili sistem. Postoje zakoni na nivou FBiH i RS, ali nemamo u Distriktu Brčko. Ali, oni bi trebali biti usklađeni preko Ministarstva vanjske trgovine kroz jednu legislativu, a potrebno je i da dobijemo registre za organske poljoprivredne proizvođače te znak organske proizvodnje

Ovo je nešto što smo obuhvatili planom aktivnosti za ovu godinu, da razvojni put proizvodnje stavimo na nivo koji bi dao svoj doprinos općem razvoju države", dodao je Herceg.

Plan aktivnosti za 2019. 

"Organsko FBiH kroz pripremu razvoja i plana aktivnosti, koji smo već u 2018. pripremili za 2019., potpisalo je i sporazum s Biofarm internacionalnim konzorcijem koji će svakako pomoći razvoju organske proizvodnje u plasmanu i razvoju investicijskog ulaganja u BiH u poljoprivredne proizvođače koji se bave organskim sektorom", zaključio je Herceg.


Tagovi

Organsko FBiH Organska proizvodnja Sejad Herceg Organic + IPA fondovi Certifikat


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi