Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kompost
  • 16.10.2018. 08:00

Kompostiranje traje i do pola godine - koji su faktori za uspješno kompostiranje

Današnji način života, sa trendom rasta potrošačkog društva, sa sobom donosi psoljedicu stvaranje velike količine organskog otpada, koji na svjetskom nivou čini 40%-50% od ukupnog otpada. Jedan od načina da organski otpad bude koristan u baštovanstvu i poljoprivredi je kompostiranje.

Foto: Pixabay/jokevanderleij8
  • 474
  • 31
  • 0

Jedan od načina da organski otpad bude koristan u baštovanstvu i poljoprivredi je kompostiranje. Kompost ili "smeđe đubrivo" predstvalja organsku materiju razgrađenu aerobnim putem, odnosno uz prisustvo kisika. Koristi se u poljoprivrednoj proizvodnji kao poboljšivač zemljišta i đubrivo. Takođe se koristi za kontrolu erozije izazvane vjetrom i vodom, zatim za konstrukciju močvara i kao prekrivač deponija.

Prema drugoj definiiciji, kompost je organski oplemenjivač zemljišta, koji nastaje mikrobiološkim razlaganjem različitih organskih materija (otpaci biljnog i životinjskog porijekla).

Pođubribe zemlju kompostom od gljiva

Ukoliko se koristi kao organsko đubrivo primjenjuje se količina od 0,5-0,6 kg/m2 kao dio zemljišne smjese ili za nastiranje (malčiranje) zemljišta u bašti. Ukoliko se želi postići ubrzan rast biljaka miješa se sa zemljom ili tresetom uz dodavanje neutralizatora ili suplemenata, vlažnih agenasa i materijala koji poboljšavaju drenažu i aeraciju (provjetravanje), kao što su šljunak, pijesak, strugotina, vermikulit (hidratisani silikat) i granule gline.

Današnji način života, sa trendom rasta potrošačkog društva, sa sobom donosi posljedicu stvaranje velike količine organskog otpada, koji na svjetskom nivou čini 40%-50%

Faktori za uspješno kompostiranje

Bitni faktori za uspješno kompostiranje su:zrak, vlaga, temperature i odgovarajuće sirovine.

  • Dotok kisika u kompostnu gomilu postiže se provjetravanjem kompostne gomile, odnosno njenim miješanjem, a takođe se time postiže i kontrola temperature vanjskih i unutrašnjih slojeva.
  • Temperatura za kompostirnje organske tvari kreće se od 48°C-60°C.
  • Sadržaj vlage treba se kretati od 40% do 60%.

Kompostiranje traje i do pola godine

U zavisnosti od organske tvari, kompostiranje može trajati od dva do šest mjeseci. Proces kompostiranja se može ubrzati sjeckanjem organske materije i mljevenjem drvenastog materijala. Nakon razlaganja organskog otpada, kompostna mješavina zahtijeva period stvrdnjavanja, koje traje 30 dana. Finalni proizvod treba biti tamno smeđ, neutralnog mirisa, teksture kao zemljište.

Kako i što kompostirati?

Dostupnost hraniva u kompostu varira u zavisnosti od tipa organske tvari u kompostu i njihove razloženosti. U prvoj godini nakon aplikacije 45%-70% ukupnog dušika je dostupno biljci (organski i amonijačni oblik dušika), zatim fosfora 70%-80%, kalija 80%-90%.  

Primjena komposta

Interval primjene komposta kreće od tri do pet godina na teškim zemljištima i dvije do četiri godine na lakim zemljištima, u zavisnosti od sadržaja humusa u zemljištu. Količine komposta koja će biti primjenjena u proizvodnji ili baštovanstvu zavisi od hraniva prisutnih u zemljištu. Količina hraniva u zemljištu određuje se analizom zemljišta.


Tagovi

Kompost Kompostiranje Organski otpad Faktori za kompostiranje


Autorica

Ivana Trifkovic

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede za oblasti ratarastva i hotikulture. Agro novinarstvom se bavi posljednjih sedam godina. Aktivno se bavi fotografijom više od pet godina.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

EU RASFF obavijestio o prisustvu #aflatoksina u suhim smokvama porijeklom iz Turske čiji je uvoznik "Bernina" Široki Brijeg!