• Kokosova vlakna
  • 24.02.2020. 07:30

Kokosova vlakna zadržavaju vlagu i hrane biljku - odlična za uzgoj povrća i voća

Zbog svoje rahlosti i prozračnosti omogućuju odlično zadržavanje vlage, a istovremeno i dobru drenažu, što je odlično rješenje za ravnotežu vlage u vrtu.

Foto: Youtube/ Daisy Creek Farms with Jag Singh
  • 148
  • 12
  • 0

Kokosova vlakna dobijaju se iz unutarnje lupine kao prirodni nusproizvod u obradi kokosa. Gruba, jača vlakna već se godinama koriste u izradi konopa, građevinskih elemenata i madraca, a ona nježnija su zadnjih godina postala prava revolucija u vrtlarstvu.

U proizvodnji supstrata za hidroponsku proizvodnju prisutno je i miješanje kokosovih vlakana s različitim materijalima, a najčešće su to neka organska đubriva.

Najbolji ekološki izbor za vaš vrt

Ovaj proizvod je 100% ekološki što zapravo najviše i privlači poljoprivrednike, ali i ostale kupce. Zbog svoje rahlosti i prozračnosti omogućuju odlično zadržavanje vlage, a istovremeno i dobru drenažu, što je odlično rješenje za ravnotežu vlage u vrtu. Posebno su pogodna u visokim gredicama jer zbog svoje prozračnosti omogućavaju brže zagrijavanje, a time i veće prinose već u rano proljeće. Ima neutralnu kiselost (pH 5,0-6,5), idealnu za većinu biljaka, a u svom sastavu sadrži kalij i fosfor, što je nužno za mlade biljke.

Kako napraviti uzdignute gredice

Zbog toga što se prodaju potpuno suha i u stisnutom stanju ne sadrže teške metale i organizme koji su odgovorni za razvoj bolesti i infekcija, a često se upotrebljavaju i kao zaštitni pokrivač za sprječavanje rasta korova u vrtu.

Upotreba vlakana u poljoprivredi

Najčešće se pune u vreće u kojima su vlakna dehidrirana i presovana u blokove koji su lagani za manipulaciju i transport. Mogu biti u obliku briketa ili tableta, različitih veličina. Kada ih zalijete, njihova se veličina može povećati do pet puta i tako zadržati 50% više vlage od treseta ili komposta.

U poljoprivredi se koriste u različite svrhe: 

Za uzgoj sjemena povrća

Najčešće se koriste nešto manje tablete jer one ubrzavaju klijanje i bolje razvijanje korijena. Prije same primjene, tablete je potrebno oprati jer sadrži morsku sol koja se koristila u procesu proizvodnje. Tableta se stavlja u posudu koja je namijenjena za sadnicu, zalije vodom sobne temperature i pričeka par minuta dok ne nabubri, a kada nabubri ostatak vode se baca. Treba imati na umu da posuda mora biti puno veća jer se nakon vlaženja tableta povećava.

U tableti se probuši mala rupa, stavi jedno do dva sjemena, a kod biljaka koje se nešto teže primaju možete staviti i više. Nakon toga se posuda s tabletom prekiva folijom, a pošto ovaj supstrat sadrži sve elemente u tragovima, biljku nije potrebno dodatno prihranjivati. Uzgojene sadnice presađuju se u zemlju zajedno s tabletom koja će se nakon nekog vremena otopiti.

Proizvodnja presadnica duvana u vodenom rastvoru

Za paradajz, krastavce i tikvice ovakav uzgoj je odličan jer tablete ne sadrže patogene mikroorganizme.

Za uzgoj sadnica voća

Ako će se sadnica zasaditi u posudu, u nju je potrebno staviti kokosov blok i zaliti ga vodom. Nakon određenog vremena blok će nabubriti i širiti se. Višak vode prospite, a blok iskidajte na sitne komadiće, što sličnije zemlji. Na kraju se u njega posadi sadnica.

Zahvaljujući vlaknima kokosa, sadnica će rasti puno brže nego na običnoj zemlji i dati veće prinose. Za još bolji učinak može se dodati humusna zemlja ili organsko đubrivo.

Ukoliko sadnicu sadite direktno u zemlju postupak je isti samo što prije sadnje, zemlju obogatite kokosovim blokovima - navlaženim i iskidanim kao kod sadnje u posudi. 

Hidroponski uzgoj jagoda 

Posljednjih desetak godina u ovoj se vrsti proizvodnje sve češće koristi upotreba kokosovih vlakana, a s obzirom na velike količine koje ostaju neiskorištene pri dobivanju kokosovog mlijeka, ulja ili drugih prehrambenih proizvoda.

U proizvodnji jagoda koriste se kokosova vlakna nešto finije obrade u odnosu na neke druge usjeve, najčešće se pune u vreće bijele boje sa 10 - 12 rupa po metru dužnom. Vreće se uvoze potpuno dehidrirane i presovane u blokove koji su lagani za manipulaciju i transport. Slažu se u viseće kanaliće ili na neku drugu vrstu armature koja olakšava i ubrzava sve agrotehničke zahvate. Prije sadnje potrebno ih je natopiti i ispirati nekoliko dana kako bi se biljci omogućili optimalni uslovi za rast i razvoj

Dosta često se u hortikulturi, ali i u uređivanju vrta i ribnjaka koristi kokosova podloga ili prostirka, koja je puno jeftinija od mineralne vune.


Tagovi

Kokosova vlakna Uzgoj Briketi Ekološki uzgoj Uzgoj sjemena Uzgoj sadnice Hidroponski uzgoj jagoda Tablete Kako koristiti


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.