Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presadnice duvana
  • 13.01.2017. 08:00

Proizvodnja presadnica duvana u vodenom rastvoru

Hidroponski način uzgajanja presadnica duvana ima prednosti u odnosu na klasičan način proizvodnje presadnica. Ovaj način će olakšati proizvodnju i smanjiti pojavu bolesti i napad štetočina.

Foto: Pixabay.com
  • 1.913
  • 260
  • 0

Proizvodnja rasada duvana u hidroponskom rastvoru omogućava nam kontrolu nad svim problemima koji prate ovu proizvodnju. Cjelokupna proizvodnja se obavlja u regulisanim uslovima.

Na ovaj način se izbjegava potreba za sterilizacijom supstrata, umanjuje se mogućnost širenja virusnih oboljenja, umanjuju se problemi sa nematodama i štetočinama, olakšava se đubrenje i nadzor nad cjelokupnom proizvodnjom. U toku proizvodnje vršiti stalni nadzor nad rastvorom i napredovanjem biljaka, uočavati promjene na samoj biljci, hranjivoj otopini, supstratu.

Hidroponske kade

Za ovakav način proizvodnje presadnica duvana koriste se polistirenski (stiroporski) kontejneri koji plutaju na površini hranjivog rastvora "float system" u kadi. Folija koja se koristi za formiranje hidroponske kade treba da je debljine 0,15mm. Stranice od kade mogu biti obične drvene daske, a površina tla da je što ravnija. Dubina kade treba biti 17 do 18cm, maksimalno 20cm. Voda koja se koristi za rastvor treba da je iz bunara. Vode iz površinskih tokova kao što su potoci i rijeke najbolje je izbjegavati, jer ova voda može sadržavati prouzrokovače bolesti koji mogu izazvati propadanje rasada. U vodi ne smije biti rezidua herbicida. U pripremljen hidroponski rastvor postavljaju se kontejneri koji plutaju na površini vode. Dubina vode treba da se kreće od 5 do 13cm. Manja količina vode zahtijeva i manju količinu fungicida koji štite rasad od bolesti korijena.

U vodi ne smije biti rezidua herbicida.

Kao supstrat odličnom se pokazala smjesa 50% treseta i 50% vermikulita. Supstrat treba da obezbijedi dobre uslove za klijanje, nicanje i ukorijenjivanje biljaka duvana. Dobar supstrat je rastresit i ne upija previše vode iz kade. Višak vode bi mogao izazvati propadanje biljka i gušenje mladih biljčica. Sjetva se obavlja 50 do 60 dana prije sadnje u zavisnosti od sorte. Sjetva se obavlja u martu, dok se sadnja obavlja tokom maja. Optimalna gustina sadnje je 1200-1300 biljaka/m² .

Prvih 10 dana optimalna temperatura vazduha je oko 22ºC. Temperatura tokom noći ne smije pasti ispod 15ºC, a u toku dana treba se kretati oko 24ºC. Visoke temperature djeluju negativno i dovode do oštećenja mladih biljaka. Optimalna temperatura za duvan je 27ºC. Prozračivanje plastenika je veoma važna mjera. U toku proizvodnje održavati optimalnu vlažnost vazduha. Vršiti redovno prozračivanje tokom vedrih dana kako bi se listovi biljaka osušili od viška vlage i da bi se spriječila pojava algi u vodenom rastvoru.

Redovno pratiti količinu hraniva u vodenom rastvoru

Hranjivi vodeni rastvor se dobija kada se u vodi rastvore mineralna đubriva. Đubrivo se ne dodaje u startu već 5 do 10 dana poslije sjetve kada dođe do klijanja i nicanja. Najčešće se koristi NPK 20:10:20, 15:15:15 i đubriva sličnih formulacija. Sadržaj azota treba održavati na ili oko 100ppm. Poslije 28 dana može se izvršiti ponovno đubrenje. Dvije sedmice prije presađivanja sadržaj azota smanjiti kako bi se dobile "čvršće" biljke.

Azota u hranjivom rastvoru ne treba biti previše, jer višak azota dovodi do pojave nježnijih, izduženih biljčica koje su podložnije bolestima. Ukoliko saržaj azota bude visok, od 125 do 150ppm i više, stvaraju se povoljni uslovi za pojavu bakterijske truleži "crne noge". U hranjivu otopinu ne dodavati ureu. Količinu hraniva u vodi treba nadgledati i mjeriti, a na njenu vrijednost utiče izbor hraniva, tvrdoća i količina vode, potrošnja hraniva.

Prikraćivanje listova

Prikraćivanje listova je obavezna mjera koja se sprovodi kod proizvodnje rasada na hranjivom rastvoru. Prvo prikraćivanje se obavlja kada su biljčice visine 5 do 7,5 cm. Za naše uslove preporučuje se da obavimo 3 do 4 prikraćivanja. Kod prikraćivanja listova obratiti pažnju da ne oštetimo vršni pupoljak. Najbolje je listove prikratiti na 3 do 4cm iznad vršnog pupoljka. Ukoliko se listovi više prikrate dobićemo nižu sadnicu. Odsječene dijelove listova ukloniti iz plastenika jer mogu biti izvor prouzrokovača oboljenja i privući štetočine.

Sjetva se obavlja u martu, dok se sadnja obavlja tokom maja.

Prikraćivanje obaviti dezinfikovanim makazama. Na ovaj način se zaustavlja rast bujnijih biljaka i obezbjeđuje proizvodnja ujednačenog rasada. Dobijaju se biljke čvršćeg, elastičnijeg i debljeg stabla, korijen se bolje razvije. Svako prikraćivanje dovešće do smanjenja visine od 1,5cm. Prikraćivanje listova je dobro uraditi ako su biljke spremne za sadnju, ali su vremenske prilike nepovoljne za sadnju. Na ovaj način se zaustavlja rast biljaka.

Zaštita rasada duvana

Rasad se tokom proizvodnje tretira preparatima koji štite rasad dvana od plamenjače Peronospora tabacina, oboljenja koji izazivaju trulenje i propadanje korijena Rhizoctonia, Phytium. Štete mogu izazavati i virusi kao što su: virus mozaika duvana Tobacco mosaic virus, virus mozaika krastavca na duvanu Cucumber mosaic virus on tabacco, virus bronzavosti paradajza na duvanu Tomato spotted wilt virus on tabacco.

Bakteriozna plamenjača Pseudomonas syringae pv. tabaci je veoma često oboljenje sa kojim se susreću proizvođači, a koliko je opasna govori i njen narodni naziv "divlja vatra".

Od štetočina na rasadu se javljaju lisne uši Aphis fabae, Myzus persicae, Macrosiphum euphorbia, sovice Noctuidae, tripsi, posebno trips duvana.

Foto: Pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegove morfološke karakteristike. Slabiji duhan sadrži manje od 1% nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegove morfološke karakteristike. Slabiji duhan sadrži manje od 1% nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Tagovi

Duvan Duhan Presadnice Rasad Hidroponija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.