Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brašno od tikve
  • 15.10.2020. 09:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Vitez

Karlo Vidović prvi u BiH proizvodi brašno od tikve, a planira uvesti i nove proizvode

Sa ocem je započeo proizvodnju brašna od tikve, koje uzgaja na vlastitom imanju, a ove godine je ubrao oko 10 tona. Planira proširiti obim, otvoriti obrt i uvesti neke nove proizvode na domaće tržište.

Foto: Naila Čaušević
  • 2.898
  • 1.248
  • 0

Karlo Vidović iz Viteza ima 20 godina i nakon gubitka posla, odlučio je pokrenuti proizvodnju brašna od tikve. Najveća podrška u započinjanju posla bio mu je otac Vjekoslav, koji je uložio velika sredstva u zasnivanje proizvodnje. Do sada su uložili oko 10 hiljada KM u kupovinu mašina, opremanje poslovnog prostora i brojne druge troškove. Brašno se proizvodi od mesa tikve, a za jedan njegov kilogram potrebno je izdvojiti 25 KM.

Za ove namjene može se koristiti bilo koja sorta tikve, mada je najkvalitetnije od buče. Iako su dobili ponudu iz Austrije za otkup cjelokupne količine proizvedenog brašna, zbog lošeg kvaliteta sušare koja se stalno kvari nisu u mogućnosti sušiti velike količine. Nadaju se da će uskoro moći kupiti novu i obezbijediti veće količine brašna.

Porodica Sjerić jedina proizvodi i prerađuje bundeve u Semberiji

 "Na ideju smo došli spontano, na Čiovu, prošle godine u jednom baru gdje smo pričali malo o košticama i prijatelj iz Beča je pitao sta radimo općenito od tikve. Rekao sam mu da hranimo prasad, na šta me je on pitao zašto ne proizvodimo brašno. Da je riječ o izuzetno kvalitetnom i poznatom proizvodu u svijetu i da bi mogli napraviti dobar biznis u Beču. Iste godine sam istraživao, probao napraviti i ispalo je fantastično", priča nam Karlo svoje početke. 

U planu i proizvodnja orahovog brašna

Prednost brašna od tikve u odnosu na pšenično je velika. Ono je prije svega bez glutena, ima veliku nutritivnu vrijednost, bogato je proteinima, čak više od telećeg mesa, a dobro je za dijabetičare i generalno je jako zdravo u svakodnevnoj prehrani.

 "Ideja je isključivo sinovljeva, ja mu samo pomažem u realizaciji. I tu sam da ga podržim u svemu što je pozitivno", dodaje Karlov otac, Vjekoslav.

Iduće godine nastupa sa novim proizvodima 

Vidovići uzgajaju vlastitu tikvu, a ove godine dobili su na svom imanju oko 10 tona. Planirali su i da otkupljuju tikve od drugih proizvođača, ali ove sezone je dobro rodila pa je količina koju su uzgojili, sasvim dovoljna za njihove potrebe. Planiraju proširiti proizvodnju, te otvoriti obrt, naravno, ukoliko bi mogli ostvariti prava na neka poticajna sredstva od države.

"Planiram proširiti obim i sljedeće godine izaći na tržište sa novim proizvodima. Tačnije sa bučinim uljem, sa brašnom od bučinih koštica, koje se dobiva nakon prešanja koštica za ulje. Također istražujem mogućnost da proizvodim orahovo ulje i orahovo brašno, koje je isto jako zdravo i bez glutena. Sa navedenim dodatnim proizvodima, ovo vidim kao svoju osnovnu djelatnost. To mi je i bio cilj - napraviti nešto što nitko nije u Bosni i Hercegovini i mislim da se moze solidno živjeti od ovoga. Ipak, vrijeme će pokazati. Mi ćemo se truditi da ovu ideju razvijemo a kako će biti, ostaje da vidimo", zaključuje Vidović.


Tagovi

Karlo Vidović Vjekoslav Vidović Brašno od tikve Bučino brašno Orahovo brašno Bez glutena Vlastita proizvodnja Proširenje proizvodnje


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !