Pretraga tekstova
Sa ocem je započeo proizvodnju brašna od tikve, koje uzgaja na vlastitom imanju, a ove godine je ubrao oko 10 tona. Planira proširiti obim, otvoriti obrt i uvesti neke nove proizvode na domaće tržište.
Karlo Vidović iz Viteza ima 20 godina i nakon gubitka posla, odlučio je pokrenuti proizvodnju brašna od tikve. Najveća podrška u započinjanju posla bio mu je otac Vjekoslav, koji je uložio velika sredstva u zasnivanje proizvodnje. Do sada su uložili oko 10 hiljada KM u kupovinu mašina, opremanje poslovnog prostora i brojne druge troškove. Brašno se proizvodi od mesa tikve, a za jedan njegov kilogram potrebno je izdvojiti 25 KM.
Za ove namjene može se koristiti bilo koja sorta tikve, mada je najkvalitetnije od buče. Iako su dobili ponudu iz Austrije za otkup cjelokupne količine proizvedenog brašna, zbog lošeg kvaliteta sušare koja se stalno kvari nisu u mogućnosti sušiti velike količine. Nadaju se da će uskoro moći kupiti novu i obezbijediti veće količine brašna.
Porodica Sjerić jedina proizvodi i prerađuje bundeve u Semberiji
"Na ideju smo došli spontano, na Čiovu, prošle godine u jednom baru gdje smo pričali malo o košticama i prijatelj iz Beča je pitao sta radimo općenito od tikve. Rekao sam mu da hranimo prasad, na šta me je on pitao zašto ne proizvodimo brašno. Da je riječ o izuzetno kvalitetnom i poznatom proizvodu u svijetu i da bi mogli napraviti dobar biznis u Beču. Iste godine sam istraživao, probao napraviti i ispalo je fantastično", priča nam Karlo svoje početke.
Prednost brašna od tikve u odnosu na pšenično je velika. Ono je prije svega bez glutena, ima veliku nutritivnu vrijednost, bogato je proteinima, čak više od telećeg mesa, a dobro je za dijabetičare i generalno je jako zdravo u svakodnevnoj prehrani.
"Ideja je isključivo sinovljeva, ja mu samo pomažem u realizaciji. I tu sam da ga podržim u svemu što je pozitivno", dodaje Karlov otac, Vjekoslav.
Vidovići uzgajaju vlastitu tikvu, a ove godine dobili su na svom imanju oko 10 tona. Planirali su i da otkupljuju tikve od drugih proizvođača, ali ove sezone je dobro rodila pa je količina koju su uzgojili, sasvim dovoljna za njihove potrebe. Planiraju proširiti proizvodnju, te otvoriti obrt, naravno, ukoliko bi mogli ostvariti prava na neka poticajna sredstva od države.
"Planiram proširiti obim i sljedeće godine izaći na tržište sa novim proizvodima. Tačnije sa bučinim uljem, sa brašnom od bučinih koštica, koje se dobiva nakon prešanja koštica za ulje. Također istražujem mogućnost da proizvodim orahovo ulje i orahovo brašno, koje je isto jako zdravo i bez glutena. Sa navedenim dodatnim proizvodima, ovo vidim kao svoju osnovnu djelatnost. To mi je i bio cilj - napraviti nešto što nitko nije u Bosni i Hercegovini i mislim da se moze solidno živjeti od ovoga. Ipak, vrijeme će pokazati. Mi ćemo se truditi da ovu ideju razvijemo a kako će biti, ostaje da vidimo", zaključuje Vidović.
Tagovi
Karlo Vidović Vjekoslav Vidović Brašno od tikve Bučino brašno Orahovo brašno Bez glutena Vlastita proizvodnja Proširenje proizvodnje
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Damir Senjan
prije 2 dana
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
prije 2 dana
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
prije 2 dana
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
prije 5 dana
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
prije 1 tjedan
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
prije 1 tjedan
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
prije 1 tjedan
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.