Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bundeva
  • 10.11.2019. 15:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Ljeljenča

Porodica Sjerić jedina proizvodi i prerađuje bundeve u Semberiji

Kada su ostali bez posla, Milina i Niko Sjerić donijeli su odluku da posade bundevu i to na 25 hektara, iako o toj kulturi nisu znali gotovo ništa. Danas, nakon deset godina, jedini su proizvođači i prerađivači bundeve u Semberiji.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 953
  • 43
  • 0

U plodnoj Semberiji, najviše je proizvođača povrća, a u selu Ljeljenča kod Bijeljine duvan je glavna kultura, ali je porodica Sjerić sada već davne 1999. htjela da proizvodi nešto drugačije i tako je odluka pala na bundevu. 

Prva godina i 25 hektara

"Mi smo prve godine krenuli sa 25 hektara i mnogi su nas gledali čudno, rekavši da smo hrabri, ali sigurno su mislili nešto drugo. Nismo imali ni svu neophodnu mehanizaciju, ni kombajn, veliki dio poslova smo radili ručno i ništa nam nije išlo na ruku. Najteže nam je palo vađenje sjemenki. Tek kad smo nabavili kombajn, postalo je dosta lakše," kaže Milina.

Prema njenim riječima, bundeva je zahtjevna kultura, koja traži mnogo ručnog rada jer prskanje ne trpi, pa je okopavanje jedina mjera borbe sa korovima i štetočinama. Poslije mnogo učenja, uspona i padova danas su svoju proizvodnju ograničili na šest hektara i to je površina kojoj možeš da se maksimalno posvetiš i posao odradiš najkvalitetnije moguće. 

Bundeva traži mnogo ručnog rada

"Danas je to druga priča, upoznali smo bundevu, znamo šta voli. Radimo i sa manje radnika, a s obzirom da je razmak između redova 140cm, frezom obrađujemo taj dio, ali ostane u samom redu oko bundeva dio zemljišta koji nije obrađen. Uvijek ga dodatno pređem motikom sa svojim radnicima. Mora se okopavati dva puta, ova godina bila je sušna, pa je taj posao lako odrađen, ali nekad se tu najviše provede vremena," navodi ona i dodaje da su velike količine stajnjaka neophodne za ovu proizvodnju i odmorna kvalitetna zemlja.

Prinosi prema njenim riječima zavise od godine, a prošlu godinu su završili sa tonom sirove golice, s tim što se ta količina nakon sušenja prepolovi. Proizvodnja bundeve je zahtjevna najviše jer traži puno fizičkog rada. 

Proizvodi od bundeve 

Od sirovine do gotovog proizvoda

Sjeme nabavljaju iz uvoza jer se u poljoprivrednim apotekama ono ne može naći. Sjerići su po proizvodnji bundeve jedinstveni proizvođači, ali oni nisu htjeli tu da stanu, nego su nakon dugogodišnjeg iskustva razvili i sopstvenu tehnologiju prerade bundeve i veoma su ponosni na svoje proizdvode jer su mnogim ljudima pomogli. 

"Krenuli smo sa tikvom golicom i nakon nekoliko godina odlučili da je preradimo. Ne možete ni da zamislite šta sve možete od bundeve da napravite. Izuzetno je zahvalna za preradu. Prvi proizvodi koje smo predstavili tržištu bili su kašasti sokovi. Danas se u našoj ponudi mogu naći sušene sjemenke, pržene, nadamo se uskoro i sjemenkama prelivenim čokoladom. Imamo džemove, slatka, sokove sa raznim dodacima: dunjom, mrkvom, cimetom, a od ove godine smo uveli i matični sok od bundeve," navodi Milina. 

Osim džemova sve je bez dodatka šećera i bilo kakvih konzeravsa. Zato se firma i zove "Prirodno", a u svojoj ponudi imaju i ulje od semenki bundeva, izuzetno bogato omega tri i omega šest esencijalnim masnim kiselinama, kao i ulja od lešnika, crnog kima i sremuša. 

Bundeva je izuzetno zdrava namirnica 

Od bundeva, objašnjava Milina, možete napraviti kompletan ručak, a posebno joj je drago što posljednjih godina mlade mame dolaze kod nje u potrazi za kvalitenim bundevama jer je to prva čvrsta hrana koje daju svojim bebama. 

"Ne znam da li je to zato što se bavim proizvodnjom bundeve, ali posljednjih godina čini mi se da se ona vraća na velika vrata. Izuzetno je zdrava i pomaže kod mnogih oboljena. Nije kalorična, puna je vitamina koji se ne mogu naći niti u jednoj drugoj kulturi. Sjeme golice često se koristi kao preventiva, ali i u borbi sa kancerogenim oboljenima. Da ne pričam kakve sve poslastice možete napraviti od nje, pite kolači, ma dovoljno je samo isjeći je na kriške staviti malo vanilin sećera pa u rernu," savjetuje Milina. 

Posljednjih godina pored tikve golice u svoju proizvodnju uvrstili su i muškatne i tikvu hokaido, a sa ponosom ističe da se njihovi proizvodi mogu svrstati u zdravu prirodnu hranu. Trude se da od obrade zemljišta, pa sve do gotovog proizvoda rade po principima prirode. Kako kaže, oni su tu samo malo da pomognu budevi da rodi što bolje. 

Bundeve na različite načine 

Proizvodi od bundeve sve traženiji 

"Jedinstveni smo na tržišti sa ovom količinom, ali se prije svega držimo kvaliteta, nije nam cilj masovna proizvodnja na uštrb kvaliteta. Od naših sjemenki preradimo ulje za koje dobijamo samo riječi hvale i to nam je najbitnije kad imamo pozitivnu povratnu informaciju. Svjetska zdravstevna organizacija je potvrdila da bundevino ulje pomaže u oboljenjima prostate," ističe ona.

Sedam godina je bilo potrebno da se ljudi i tržište upoznaju sa ovim kvalitetnim proizvodima, a kako su jedinstveni, danas sa plasmanom nemaju nikakvih problema. 


Povezana biljna vrsta

Bundeva

Bundeva

Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Bundeve su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Bundeva Tikva golica Tikva hokaido Muškatna tikva Bijeljina Sjeme bundeve Džem od bundeve Milina Sjerić


Autorica

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjerka voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav, a posao novinara pružio joj je mogućnost da upoznam svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ljubuški danas..🌞🍊 Iako se uzgoj mandarina veže uz dolinu Neretve, ona uspijeva i u Hercegovini. Premda ovdje nema velikih nasada, ne znači da ih u budućnosti neće biti. Obitelj Gujić iz Ljubuškog više od 40 godina uzgaja mandarine i dema... Više [+]